Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

171018-passupphandling-549240_se.gp_1.jpg
Förvaltningsrätten i Stockholm slår fast att poliserna inte agerat på ett sätt som gynnat vinnande passleverantören. Arkivbild.

Mutmisstänkta poliser skadade inte upphandling

Två poliser misstänks för mutbrott i samband med upphandling av pass för ett värde på 730 miljoner. Samtidigt slår nu förvaltningsrätten i Stockholm fast att de inte har gjort fel på ett sätt som har påverkat upphandlingen.

Rätten har tagit ställning till ett överklagande från en annan passleverantör som anser att affären inte har gått rätt till. I beslutet konstateras det att de två polisernas agerande inte har inneburit att den vinnande leverantören otillbörligt har gynnats i upphandlingen.

Bakgrunden är en granskning av Dagens Nyheter som visar att poliserna under upphandlingens gång har haft nära kontakt med bolaget. I mejl mellan parterna framgår det dessutom att man planerat gemensamma utlandsresor, middagar och att bolaget ska ha bokat hotell och flygbiljetter till poliserna.

Polismyndigheten har efter att det här uppdagats gjort en anmälan om mutbrott och Rikspolischefen har beslutat om en tillsyn av polisens inköp.

Mest läst