Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180610-mptredjekon-694762_se.gp_1.jpg
Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) i spetsen för Malmö Pride.

MP vill utreda tredje juridiskt kön

Miljöpartiet vill utreda möjligheten till att införa ett tredje juridiskt kön.

- Den absoluta majoriteten definierar sig som kvinna eller man, men det finns människor som inte gör det. Det här är en frihetsreform för oss alla. Flera länder har redan infört ett tredje kön, och nu är det dags för Sverige att göra samma sak, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) inför sitt besök på Malmö Pride.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En eventuell utredning skulle ligga i linje med förslaget i den utredning som regeringen tog emot i höstas och som handlar om hur man kan stärka transpersoners ställning i samhället. Miljöpartiet föregår dock sammanställningen av remissvaren då man redan nu aviserar att partiet kommer att vilja tillsätta en ny utredning så snart som möjligt.

En majoritet i riksdagen står bakom att utreda frågan, enligt en rundringning som Sveriges Radio gjorde tidigare i år. Alliansen visade sig dock vara oense då Kristdemokraterna och Moderaterna är emot en utredning.

I dag talar den näst sista siffran i personnumret om vilket juridiskt kön man har, men med ett tredje juridiskt kön skulle även könsneutrala personnummer införas.

- Utredningen kommer visa hur det här kan utformas, men det kan till exempel handla om hur man registreras hos Skatteverket, säger Bah Kuhnke.

Fakta: Tredje kön i andra länder

TT

Kanada, Nepal, Australien och Nya Zeeland, Indien och Pakistan erkänner alla ett tredje juridiskt kön. Dessa länder använder vanligtvis bokstaven X för den person som varken definierar sig som man eller kvinna.

2013 blev Tyskland det första landet i Europa att låta intersexuella barn (alltså barn som är födda med yttre könsdelar eller inre system som är både manliga och kvinnliga) registreras utan könstillhörighet. Efter ett domslut i november förra året infördes könsneutrala personnummer.

Källa: Reuters

Mest läst