Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180525-mpkongress-624375_se.gp_1.jpg
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin inledningstalar vid partiets kongress på Aros kongresscenter i Västerås.

MP vill att fler unga ska få stanna

Mer generös asylpolitik är en het fråga på Miljöpartiets kongress. Efter krav från bland andra Grön Ungdom vill partistyrelsen skriva in i valmanifestet att unga som varit länge i Sverige ska få en chans att stanna.

- Vi vill tydliggöra att unga personer som har stark anknytning till Sverige i större utsträckning ska få stanna, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm på kongressen i Västerås.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I debatten om vad som ska stå i partiets valmanifest är det många som är uppe i talarstolen för att visa sitt stöd till olika förslag om att personer som varit länge i Sverige ska få uppehållstillstånd. Ett nästa steg efter att partiet i regeringen fått igenom att 9 000 ensamkommande ska få en ny chans att stanna.

"Delar analysen"

Grön Ungdom driver att ett nytt skäl ska införas som grund för uppehållstillstånd; ett anknytningsskäl för unga upp till 26 år. Men det finns också andra förslag, som inte är lika detaljerade.

- Jag delar analysen hur besvärligt det är för dem som har vistats väldigt länge i Sverige, både unga och äldre. Jag tror att det är viktigt att vi står upp för att anknytning också ska vara ett skäl, säger EU-parlamentariker Bodil Valero.

Maria Ferm säger till TT att partistyrelsen i princip tycker att det som föreslås om unga och anknytning ryms i förslaget till valmanifestet redan från början, eftersom det talas om utsatta personer. Hon framhåller att MP under Alliansregeringen fick igenom skäl som gav fler möjlighet att stanna. Men det kan vara bra att det blir tydligt att just unga med anknytning till Sverige bör få större möjligheter att stanna.

- Jag tror att man behöver ta särskild hänsyn till unga, säger Ferm.

Dubbel flygskatt

Partiledningen har presenterat ett förslag till valmanifest som lyfter sex punkter. De handlar om höghastighetståg, arbetstidsförkortning för anställda i välfärden, värnad asylrätt och rätt till familjeåterförening samt satsningar för en köfri barn- och ungdomspsykiatri. Där finns även skatt på importerat kött med antibiotikaöverflöd och åtgärder för att rädda hav och vatten.

Men alla är inte nöjda med ambitionsnivån. Förutom att flera ombud vill ha mer generös asylpolitik, driver Grön Ungdom att den nyligen införda flygskatten ska fördubblas. Partiledningen anser dock att det inte är läge att höja skatten nu, eftersom partiet också har andra förslag på flygområdet som först behöver genomföras.

Debatterna fortsätter under lördagen och söndagen, då också beslut om valmanifestet ska fattas.

Pressat läge

Partiet möts för kongress i ett pressat läge. Det är mindre än fyra månader kvar till valet och partiet balanserar på fyraprocentsspärren till riksdagen.

Men språkröret Gustav Fridolin spänner bågen inför valet.

- Vi har förutsättningar att bli starkare än förra gången, hävdar han och känns inte vid någon oro för att partiet ska åka ur riksdagen en andra gång.

- Jag märker ju nu vilket starkt parti det är som samlas. Man ska aldrig underskatta ett miljöparti och en miljöpartist som har allt att slåss för, säger han.

I riksdagsvalet 2014 fick MP 6,9 procent, en rejäl besvikelse sett till de grönas förväntningar vid den tiden. Fyra år senare är partiet luggslitet, en del säger härdat, efter tiden i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna. Svekdebatterna har avlöst varandra.

Fakta: Miljöpartiets valmanifest

TT

Förslaget till valmanifest har fått rubriken: Nu. Klimatet kan inte vänta.

Det består av 100 olika förslag, men partistyrelsen har i sitt förslag till kongressen valt att prioritera sex punkter:

1. Bind ihop Sverige med tåg som går i tid – bygg höghastighetsbanor och rusta upp och bygg ut järnvägen i hela landet.

2. Gynna klimatsmart och ekologisk mat – inför en skatt på importerat kött där antibiotika överanvänts i djurhållningen.

3. Rädda våra hav och vatten – stoppa spridningen av plaster och gifter.

4. Ge människor mer makt över sin tid – inför en möjlighet till arbetstidsförkortning för äldre anställda inom välfärden.

5. Satsa på barns och ungas psykiska hälsa – steg för steg mot en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

6. Värna asylrätten – ge familjer rätt och möjlighet att återförenas.

Källa: Miljöpartiet

Mest läst