Rörelsen Vi står inte ut hör till dem som kritiserar att utvisningarna inte stoppas i avvaktan på att det nya regelverket kommer på plats. Bilden är från en av många demonstrationer som hållits för att de ensamkommande ska få stanna. Arkivbild.
Rörelsen Vi står inte ut hör till dem som kritiserar att utvisningarna inte stoppas i avvaktan på att det nya regelverket kommer på plats. Bilden är från en av många demonstrationer som hållits för att de ensamkommande ska få stanna. Arkivbild.

MP: Utvisningar kan inte stoppas omedelbart

Ensamkommande med utvisningsbeslut ska få en ny chans att stanna. Men i väntan på den nya lagen fortsätter utvisningarna. Krav finns att omedelbart "frysa" utvisningarna, men Miljöpartiet hävdar att det inte går.

ANNONS
|

Ingen som kan komma att omfattas av den nya lagen ska tvångsutvisas från Sverige medan det nya regelverket arbetas fram, anser Vänsterpartiet.

- Det tycker jag är ett helt självklart krav, säger Christina Höj Larsen (V), migrationspolitisk talesperson till SR Ekot.

"Olyckligt"

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för MP, ser inga juridiska möjligheter att kunna stoppa utvisningarna omedelbart.

ANNONS

- Skulle det finnas ett sätt, skulle vi naturligtvis vilja göra det, säger Ferm till TT.

Hon ställer sig frågande till hur exempelvis Vänsterpartiet tänker sig att frysningen ska gå till. För MP:s del handlar det i stället om att få den nya lagen på plats så snabbt som möjligt, senast den 1 juni.

Maria Ferm påpekar att det i dag är få tvångsavvisningar som genomförs till Afghanistan. Enligt polisen handlar det om 60 personer hittills i år. Samtidigt anser hon att det vore "mycket olyckligt om någon av dem utvisades innan lagen börjar gälla".

Ny chans

I måndags presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet en uppgörelse som ger ensamkommande ungdomar en möjlighet att stanna för att studera, även om de har fått avslag på sin asylansökan. Det gäller om de har fått vänta orimligt länge på sitt besked och har hunnit fylla 18 år under väntetiden, eller har fått sin ålder uppskriven så att de nu anses vara vuxna.

Kritiken har dock inte låtit vänta på sig. Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell har dömt ut överenskommelsen för att ge uppehållstillstånd till personer som bedömts sakna skyddsskäl.

ANNONS

Men att förslaget skulle ställa till oreda i asylpolitiken håller statsminister Stefan Löfven (S) inte med om.

- Hösten 2015 hade en dramatisk situation i Sverige, det var en lagstiftning som infördes av den borgerliga regeringen. Vi har ändrat på den, och sett till att det kommer färre människor till Sverige, säger han till TT och fortsätter:

- Regeringens uppfattning är att den tillfälliga lagen ska sträckas hela vägen till juli 2019, och det innebär även hårdare reglering just i syfte att färre ska komma till Sverige och fler ska komma till andra länder.

Polisen verkställer

Vänsterpartiet är i grunden positivt till förslaget, men kräver att regeringen agerar redan nu. Även inom Socialdemokraterna finns liknande krav.

- Och jag förutsätter att regeringen eller Migrationsverket tar ansvar, det vill säga att man ställer in utvisningarna i väntan på den nya lagen. Allt annat vore orimligt, säger Ulf Bjereld (S), ordförande för Tro och Solidaritet till Ekot.

ANNONS

Fram tills lagen är på plats inför nästa sommar, fortsätter polisen att verkställa besluten, sade Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen, till TT på tisdagen.

- Vi anpassar inte vårt arbetssätt efter eventuell kommande lagstiftning, utan följer den lagstiftning som gäller i dag, sade han.

- Det innebär att om vi anträffar en person som har ett verkställbart beslut, och det inte finns någon möjlighet att överklaga och få en ny prövning, då kommer vi att verkställa det.

TT

Fakta: Förslag om ensamkommande

De som föreslås få en ny möjlighet till uppehållstillstånd är de ensamkommande som sökte asyl senast den 24 november 2015 och som:

  1. har väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket
  2. har fått sin asylansökan prövad enligt den tillfälliga lagen, efter den 20 juli 2016
  3. registrerats som barn vid ankomst
  4. studerar eller har studerat och har för avsikt att fortsätta att studera på gymnasial nivå
  5. fortfarande befinner sig i landet, och
  6. inte begått brott

En ansökan ska lämnas in inom tre månader från det att bestämmelserna träder i kraft. Ambitionen är att lagen ska börja gälla före sommaren 2018.

Förslaget måste först godkännas av riksdagen.

Källa: Regeringen

ANNONS