MP-toppar petas från uppdrag

Turbulensen inom Miljöpartiet fortsätter. Nu tvingas två MP-toppar Carl Schlyter, ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson, bort från sina poster. Samtidigt hoppar två andra talespersoner av i protest mot petningen.

ANNONS
|

Lugnet hade knappt hunnit lägga sig efter Miljöpartiets dramatiska vår innan det blev dags för nya turer. På tisdagskvällen blev det känt att Carl Schlyter och Valter Mutt får lämna sina poster. Båda behåller däremot sina riksdagsplatser, som är personliga.

Förra språkröret Åsa Romson blir ny ordförande för EU-nämnden medan Pernilla Stålhammar blir utrikespolitisk talesperson.

Oklart om petning

Schlyter säger att det är lite oklart varför han och Mutt petas, men att det som sagts är att de har agerat på ett sätt som gör att de inte kan fortsätta i sina nuvarande roller. Det handlar inte om att de inte ska ha skött sina uppgifter i utskotten

ANNONS

– Det är hur vi har agerat i värdlandsfrågan och andra känsliga frågor, säger han till TT.

– Det här känns inte som en nystart som folk hade hoppats på när man tar till utrensningar.

Valter Mutt säger att han är orolig över partiets utveckling.

- Det blir lägre och lägre i tak. Det är en utveckling som har accentuerats sedan vi blev ett regeringsparti.

"Demokratisk process"

Maria Ferm, MP:s gruppledare i riksdagen och tillika partistyrelseledamot, vill inte berätta om röstsiffrorna när riksdagsgruppen på tisdagkvällen tog beslut.

Mutt och Schlyter skrev nyligen ihop med ett par andra MP-ledamöter en debattartikel med budskapet att riksdagen borde stoppa regeringens förslag till värdlandsavtal med Nato.

TT: Hur avgörande var debattartikeln för Schlyter och Mutt?

– Vi såg ett behov av att se över utskottsplatserna, säger hon.

På frågan om detta uppfattas som att partipiskan viner över två personer som haft avvikande åsikter i en tung fråga svarar Martia Ferm:

– Vi har haft en gedigen demokratisk process kring det här i riksdagsgruppen.

I protest

Att Schlyter och Mutt petades ledde till att Jabar Amin och Annika Lillemets hoppar av sina poster som utbildningspolitisk talesperson respektive folkbildningspolitisk talesperson i protest.

Statsvetaren Niklas Bolin vid Mittuniversitetet säger att petningen är förståelig ur ett regeringsperspektiv.

ANNONS

– Det är svårt att sitta i en regering när man har högljudda kritiker internt på höga poster, säger han.

– Ur ett miljöpartistiskt perspektiv är det ett lite brott mot den gamla traditionen. Man har haft väldigt högt i tak och intern opposition har varit tillåtande på ett annat sätt tidigare.

Fakta: MP-krisen

14 april: Det framkommer att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) sommaren 2015 var på samma middag som Ilhan Senturk, ledare för svenska delen av Grå Vargarna – en högerextrem grupp med ursprung i Turkiet. Kaplan säger att han var ovetande om att Senturk var gäst på middagen.

17 april: Kritiken mot bostadsministern växer när Svenska Dagbladet rapporterar att han 2009 jämförde israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under 1930-talet.

18 april: Mehmet Kaplan avgår. Han anser att debatten om hans kontakter gör det svårt för honom att sköta arbetet som bostadsminister.

20 april: Yasri Khan drar tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen, sedan han kritiserats både externt och internt för att han i en intervju med TV4 vägrat ta den kvinnliga reportern i hand.

25 april: Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin vill fortsätta att leda Miljöpartiet. Men efter den senaste turbulensen i partiet ställer de sina platser till förfogande.

9 maj: Miljöpartiets valberedning föreslår att biståndsminister Isabella Lövin ersätter miljöminister Åsa Romson som språkrör. Utbildningsminister Gustav Fridolin föreslås få förnyat förtroende.

13 maj: Miljöpartiet väljer Gustav Fridolin och Isabella Lövin till nytt språkrörspar under partikongressen.

7 juni: Två av Miljöpartiets toppar får lämna sina poster: Carl Schlyter, ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson. Det förra språkröret Åsa Romson tar över som ny ordförande för EU-nämnden.

ANNONS