Miljöpartiet går framåt i GP/Sifos junimätning.
Miljöpartiet går framåt i GP/Sifos junimätning. Bild: Peter Krüger/TT

MP seglar upp i ny mätning

Miljöpartiet liksom Kristdemokraterna går framåt i GP/Sifos väljarbarometer för augusti.
– Med all säkerhet har fokuset på klimatfrågan haft effekt på Miljöpartiet, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

ANNONS

Miljöpartiet når 6,5 procent i GP/Sifos väljarbarometer för augusti jämfört med 4,0 procent i maj. Partiet närmar sig därmed 2014 års valresultat, efter svackan som migrationsöverenskommelser och interna strider har inneburit.

MP har gynnats i opinionen av sommarens hetta och bränder, och den relativt långa bevakningen av klimatet, enligt Jonas Hinnfors, GP:s valexpert och professor i statsvetenskap.

– Det hjälper också MP att alla partier har börjat lyfta miljö och lägga fram förslag, säger han.

Sedan i vintras har partiet systematiskt ändrat fokus och haft en långsiktig strategi där de hela tiden återkommer till miljöfrågan. Efter det började partiets tidigare tapp i opinionen stabiliseras, enligt Jonas Hinnfors.

ANNONS

På senare tid är det främst från S och från förstagångsväljare som MP har plockat sitt stöd.

Även Kristdemokraterna lyfter och når nu 4,2 procent jämfört med junis dipp på 2,4 procent.

– Det är väldigt psykologiskt viktigt att vara över fyra procent. Man slipper resonemang om att en röst på KD är bortkastad, säger Toivo Sjörén.

Jonas Hinnfors påpekar att KD åter ligger på ungefär samma nivå som i maj och att det är svårt att utläsa om partiet står för en positiv trend eller ej.

LÄS MER:POL: Sifoanalys

För både Moderaterna och Socialdemokraterna är siffrorna låga jämfört med valresultatet. M når 19,4 procent i junimätningen, jämfört med valresultatet på 23,3 procent.

– Ingenting tyder på att M är på väg att bryta det dåliga läget, säger Jonas Hinnfors.

Han konstaterar att Ulf Kristersson liksom den förra partiledaren Anna Kinberg Batra har svårt att skapa en tydlig linje mot Sverigedemokraterna, vilket i sin tur spiller över på relationen inom Alliansen.

– Alliansen inte på ett självklart sätt enad i frågan om relationen till SD, eller i en del andra frågor, säger Jonas Hinnfors.

Han ser inte heller att S, med sina 25,2 procent i junimätningen, jämfört med valresultatet på 31 procent, är på väg att vända de dystra siffrorna.

ANNONS

– De står fullständigt stilla. Det ser ut som det är ungefär såhär läget kommer att vara, säger han.

Toivo Sjörén konstaterar att S ser ut att vara på väg mot ett unikt dåligt resultat.

– Aldrig i den svenska demokratins historia har partiet haft ett så dåligt utgångsläge i valrörelsen, säger han.

I mätningen når de rödgröna partierna nu 41 procent och Alliansen 38,2 procent. I maj var situationen ungefär den omvända. Men eftersom allianspartier kan tänka sig att fälla en rödgrön regering även om de på valdagen är större behöver det inte säga så mycket om vem som tar makten.

– Hade det varit förr hade det de rödgröna med de här siffrorna automatiskt varit en valvinnare. Men nu ser det inte ut så, säger Toivo Sjörén.

Fakta: GP/Sifos väljarbarometer för augusti är gjord mellan perioden 13 och 16 augusti.

Frågan som ställts är "Vilket parti skulle du rösta på riksdagsvalet om det var val i dag?".

Det handlar om 3486 intervjuer intervjuer med slumpmässigt urval varav 70 procent är gjorda över telefon och 30 procent är panelintervjuer, efter vägning.

Endast Miljöpartiets och Kristdemokraternas förändringar i stöd är statistiskt säkerställda gentemot tidigare mätning.

ANNONS