Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Stockholms läns landsting på Kungsholmen i Stockholm. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  MP och Alliansen samtalar i Stockholms län

  Miljöpartiet tackar ja till att inleda samtal med Alliansen för att skapa en majoritet i Stockholms läns landsting och utesluta Sverigedemokraterna, rapporterar Svenska Dagbladet.

  - Miljöpartiet står upp för medmänsklighet. Därför vill vi hindra att Sverigedemokraterna får inflytande över landstinget, säger oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling (MP) till tidningen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Alliansen, som styrt den gångna mandatperioden, har tidigare bjudit in MP till samtal och nu har alltså partiets ledning i landstinget valt att tacka ja till att samtala om att ingå i en koalition.

  Socialdemokraterna betonar att inget är klart ännu.

  "Det är fortfarande oklart hur och med vilken politisk inriktning landstinget kommer att styras. Min bedömning är att landstinget behöver en nystart och förändringar i den förda politiken. Vi socialdemokrater som efter valet blev fullmäktiges klart största parti har sträckt ut en hand för blocköverskridande samarbete som löser sjukvårdens problem. Den är fortsatt utsträckt.", skriver oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) i ett pressmeddelande.

  MP har historiskt alltid tillhört det rödgröna blocket när partiet haft möjlighet att styra i Stockholms läns landsting. Partiet gjorde dock ett uselt val och halverades nästan i regionen.

  Även Alliansen backade gemensamt och Moderaterna gjorde sitt sämsta landstingsval sedan 1973.