Tar du bilen till köpcentret för att shoppa? Cykla istället, tycker Miljöpartiet. Arkivbild.
Tar du bilen till köpcentret för att shoppa? Cykla istället, tycker Miljöpartiet. Arkivbild.

MP: Låt kommunen ta ut parkeringsskatt

Det ska kosta att parkera bilen vid externa köpcenter, det skriver Karin Svensson Smith och Emma Berginger, båda miljöpartister i Lund, på Dagens Industris debattsida.

ANNONS
|

De tycker även att arbetsplatsparkeringar och andra subventionerade platser borde kunna beläggas med en parkeringsskatt från kommunen.

- Bilister upptar väldigt mycket yta och när externa köpcenter håller med gratis parkering innebär det i praktiken en form av marksubvention, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och framhåller att den som i stället parkerar inne i stadskärnan ofta måste betala en parkeringsavgift.

ANNONS

- Handeln i stadskärnan riskerar att bli utkonkurrerad på grund av detta. Det här är ett förslag som vi tagit fram för att kommunerna ska få bättre verktyg att värna om ett levande centrum – det bidrar med en sundare konkurrens.

Gratis/billig p-plats är också ett hinder för att fler ska välja alternativ till bilen, hävdar Miljöpartiet som vill att cykeln ska bli norm och förstahandsalternativet som färdmedel. De vill även att maxhastigheten i tätorter ska sänkas till 30 kilometer i timmen och att markeringarna för bil på vägar dras ner och att utrymmet används för cyklar istället.

TT

ANNONS