Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Miljöpartiet har till årets alla val fått 11 nya – men samtidigt tappat 85 gamla – kandidater till andra partier. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  MP förlorar flest kandidater till andra

  Över tusen av dem som kandiderar i höstens val har tidigare tillhört ett annat parti. Enligt en ny undersökning är Miljöpartiet det parti som tappat flest kandidater till andra.

  Av de totalt 31 279 personer som kandiderade i något av valen 2014 och som även kandiderar i år ställer 3,5 procent – fler än 1 100 personer – upp för ett annat parti, enligt en kartläggning som SVT har gjort.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Nästan alla riksdagspartier har haft fler kandidater som bytt till ett annat parti, än som tillkommit. Värst ser det ut för Miljöpartiet, som under perioden fått elva nya kandidater men tappat 85 av kandidaterna till andra partier.

  Centerpartiet är det parti som lockar flest partibytare– partiet har fått 128 av partibytarna och tappat 53. Även Sverigedemokraterna har tagit emot fler än de förlorat.

  - Huvudförklaringen där är väl att Miljöpartiet haft stora interna problem som en konsekvens av alla kompromisser som har ingåtts i regeringen. För Centerpartiet är det omvänt, det är det parti inom Alliansen som har stuckit ut och haft en positiv utveckling under perioden, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, till SVT.