DNA-analys visar att den moderna människan utvecklades för 300 000 år sedan. Arkivbild.
DNA-analys visar att den moderna människan utvecklades för 300 000 år sedan. Arkivbild.

Moderna människan 300 000 år gammal

En dna-analys av förhistoriska människor i södra Afrika visar att den moderna människan utvecklades betydligt tidigare än man trott.

ANNONS
|

Enligt studien, som har letts av forskare från Uppsala universitet och kollegor från universitet i Sydafrika, utvecklades den moderna människan i Afrika för mer än 300000 år sedan.

Studien, där en dna-analys av förhistoriska människor har gjorts, publiceras i tidskriften Science.

Forskare från Uppsala, Johannesburg och Witwatersrand har kartlagt arvsmassan, genomet, hos sju individer som levde i södra Afrika för mellan 2300 och 300 år sedan. De kunde efter beräkningar konstatera att den moderna människan utvecklats för mellan 260000 och 350000 år sedan.

Tidigare har den moderna människans ankomst, med hjälp av fossil från östra Afrika, daterats till för 180000 år sedan, men enligt den nya kartläggningen kan det ha funnits två till tre människoarter i södra Afrika redan för 300000 år sedan.

ANNONS

"Det kommer att bli intressant att se om vi i framtiden kan finna några genetiska bevis för överlapp mellan dessa grupper", säger professor Mattias Jakobsson, en av dem som lett studien, i ett pressmeddelande.

Stödet för hypotesen att den moderna människans utveckling kan ha skett på flera olika platser i Afrika, såväl i söder som i norr, växer sig allt starkare.

TT

ANNONS