Moderaterna vill skärpa straffen för polisattacker

Trygghet och utanförskap stod i fokus när Moderaterna öppnade Sverigemötet. En väg är skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal.

ANNONS
|

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé tog avstamp i skjutningen på Vår Krog & Bar i Biskopsgården när han invigde partiets Sverigemöte.

– Oskyldiga drabbas av gängkonflikter. Så ser det ut i Sverige i dag.

Han talade också om de attacker som varit på polis- och räddningstjänstpersonal som arbetar i utsatta områden. Han målade upp en bild av ett land som slutat fungera.

– Vi menar att hela Sverige drabbas om inte hela Sverige fungerar, säger han.

Därför vill Moderaterna nu "bryta utanförskapet". En nationell handlingsplan för landets socialsekreterare och ett fempunktsprogram för skärpta straff mot blåljuspersonal är det första steget.

ANNONS

Fempunktsprogrammet omfattar:

• Skärpta straff för våld mot tjänsteman. Minst sex månaders fängelse, föreslår Moderaterna.

• Fler yrken ska skyddas av lagen om våld och hot mot tjänsteman. I dag omfattas räddningstjänstens och sjukvårdens personal alltför sällan, enigt M.

• Skärpta straff för angrepp mot väsentliga samhällsfunktioner. Det handlar inte minst om stenkastning mot till exempel polisbilar.

• Ökade möjligheter för poliser att få skadestånd vid kränkningar. Det exempel Tomas Tobé nämnde i sammanhanget var poliser som blir spottade på.

• Ungdomstjänst inom räddningstjänst och polis för ungdomar mellan 15 och 17 år.

– Benägenheten att kasta sten på en polisbil kanske minskar om man vet att det kan sitta en kompis i den, säger Tomas Tobé.

Förutom fokuset på socialsekreterare och räddningstjänst talade partisekreteraren också om en satsning på skolor i utsatta områden.

Inget att de problem han pekade på uppstod plötsligt i och med att de rödgröna tog makten hösten 2014, något Tomas Tobé förstås är medveten om.

– Vi borde gjort mer, men vi har sett fler exempel på det här. Jag har ägnat våren åt att åka runt i utanförskapsområden och tala med de som bor och jobbar där. Det jag möttes av är att lag och ordning har tryckts tillbaka. Vi måste ta i detta, säger han.

ANNONS
ANNONS