Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

Moderaterna: Stärk vittnesskydd och dra in bidrag för kriminella

Både Moderaterna och Socialdemokraterna vill se stärkt skydd för vittnen och personer som vill lämna gängkriminalitet. Samtidigt vill Moderaterna ta hårdare tag mot de som fortsätter vara kriminella. – De ska vara beredda på att bli av med sina bidrag, säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson.

GP berättade under onsdagen om Ayman Mahmoudi som valde att vittna i Göteborgs tingsrätt mot andra grovt kriminella i utbyte mot vittnesskydd. Mahmoudi hade då själv ett förflutet i Bandidos-anknutna mc-gänget Romano. Efteråt blev Mahmoudi hotad, utpressad och skjuten av andra kriminella. Han berättar att han på grund av dödshot riktade mot sina anhöriga kände sig tvungen att utföra tjänster för kriminella. Mahmoudi är nu mycket besviken på hur vittnesskyddet fungerat, ett program omgärdat av strikt sekretess.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag blev lovad psykologsamtal, stöd och trodde att polisen skulle vara med mig från start. Men efter några månader var polisen bara borta. Under tiden hann de här gängen utpressa mig och förstöra allt, säger Ayman Mahmoudi som nu fått sitt vittnesskydd avslutat.

Läs även: Han hoppade av MC-gänget - nu har vittnesskyddet dragits in

GP har också talat med advokaten Johan Eriksson, som tidigare företrätt klienter som också varit kritiska mot hur det svenska vittnesskyddet fungerar.

Vill stärka skyddet för vittnen

En som reagerat på Mahmoudis berättelse är Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

– Det gör mig väldigt bekymrad om någon vittnat och upplever att löftet från samhället inte finns kvar. Tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Allt färre vågar vittna, det kan du fråga vilken polis som helst om, särskilt i de utsatta områdena. Vi behöver mer skydd och samtidigt arbeta aktivt från statligt håll för att erbjuda kriminella en väg ut, säger Tomas Tobé.

Hur menar du då, rent konkret?

– Jag tycker att man kan fundera på att använda sig av anonymitet i samband med förhör. Vi behöver också anslå mycket mer resurser för att stärka vittnesskyddet, säger Tomas Tobé som samtidigt vill se hårdare tag mot de som fortsätter begå brott.

– Om man inte överger sin kriminella livsstil, då får man vara beredd på att polisen söker upp en, lagför en, och att man kan bli av med sina bidrag. Vi ska göra det väldigt jobbigt att vara kriminell, säger Tomas Tobé.

Föreslår hårdare straff

En som nyligen motionerat i riksdagen för stärkt vittnesskydd är riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng (M) från Västra Götaland. Han vill göra det enklare att få skyddade personuppgifter som vittne och satsa mer på tillfälliga boenden som vittnen kan bo i under rättegångstiden. Han vill också införa hårdare straff för personer som hotar vittnen.

– Skärper vi straffen för de som hotar vittnen, då blir detta också mer prioriterat av polisen, säger Lars-Arne Staxäng.

Ygeman: "Det är inte seriöst"

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman har också läst reportaget i GP. Hans bild är att vittnesskyddet i Sverige fungerar bra, trots den kritik som ibland riktas mot programmet. Han trycker på det egna ansvaret hos avhoppare som ingår vittnesskydd.

– Man måste komma ihåg att polisen inte kan skydda kriminella. Om du fortsätter ägna dig åt sådana handlingar, då kan du inte åtnjuta vittnesskydd, säger Anders Ygeman och poängterar att polisen har möjlighet att skydda även anhöriga om ett vittne skulle motta hot riktade mot dem.

Läs även: Så funkar det svenska vittnesskyddet

Han håller inte med i Moderaternas kritik om att utvecklingen går åt fel håll.

– Tobé verkar ha det svaret intatuerat på knogarna, oavsett vad frågan är. Det är inte seriöst. Vi satsar mer pengar på den här typen av polisinsatser och avhopparverksamheter än vad Moderaterna gjorde när de ansvarade för det.

Mest läst