Moderaterna sa ja till tiggeriförbud

Moderaternas stämma röstade ja till ett nationellt tiggeriförbud. "Vi är besvikna", säger Benjamin Dousa, ordförande Muf.

ANNONS
|

Partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé kallade det program som stämman antog den största satsningen på lag och ordning som gjorts på 20 år.

– Det är så långt mina medarbetare gått tillbaka. Så det kanske är längre tid än så, säger han.

Partiets nya politik på området innehåller bland annat strängare straff för brott mot blåljuspersonal och att tidigare frigivningar ska vara ett undantag, snarare än regel.

Den mest omdiskuterade delen handlar om ett nationellt tiggeriförbud, något som bland andraModerata ungdomsförbundet, Muf, argumenterade emot.

– Att göra det brottsligt att sträcka ut en hand. Det visar på en övertro på att man kan kriminalisera fattigdom, sa Helena Nanne, Muf, i debatten.

ANNONS

Tykesson talade för ett förbud

– Ett totalförbud är inte rimligt eller välavvägt. Hot, trakasserier och illegala bosättningar är redan olagligt, sa Filip Wiljander, Muf.

Han argumenterade också för att det är ett ingrepp i äganderätten: markägarna borde få bestämma vad som är tillåtet att göra på deras mark, inte riksdagen.

Men det fanns också Muf:are som hade en annan uppfattning.

Göteborgaren Mattias Tykesson var en av dem som starkaste talade för ett tiggeriförbud.

– Tiggeri är ett beteende som är ovärdigt och som vårt samhälle inte kan acceptera. I många fall rör det sig dessutom om vad som måste ses som ofredande och förargelseväckande beteende. Vi ser tiggare som sticker upp en mugg i ansiktet på restauranggäster som sitter och äter. Det finns hotell som tvingas anställa väktare för att tiggare inte ska gå in och äta av frukosten utan att betala för sig, sa han.

För flera andra talare var frågan inte lika svart eller vit, utan tvärtom ganska svårt. Tomas Tobé sa att de starkaste skälen för ett förbud är att tiggeri inte hjälper någon ur fattigdom, utan att det tvärtom låser fast människor på samhällets botten.

Borde dra in bidrag

– Sverige borde pressa Rumänien och Bulgarien. Inte en euro borde betalas ut i bidrag förrän alla medborgare i de länderna har grundläggande fri- och rättigheter.

ANNONS

Tomas Tobé var nöjd efter att förslaget hade röstats igenom. Och på en pressträff sa han att han hoppas att Moderaterna ska kunna nå en bred överenskommelse med andra partier om att införa ett förbud.

– Jag tycker att frågan lämpar sig för det och jag har noterat att den ansvarige ministern inte sagt något om att vi fiskar i grumliga vatten. Jag tolkar det som att han inte stänger dörren. Jag tror att Socialdemokraterna precis som vi måste bort från den här normaliseringen som skett.

En annan fråga i det rättspolitiska programmet som vållade diskussioner var den om att tillåta anonyma vittnen. Efter diskussioner i utskottet under torsdagen ändrades de ursprungliga formuleringarna, från att öppna för anonyma vittnen till att låtaen utredning titta vidare frågan.

Christian Gustavsson, som sitter i partistyrelsen, tycker inte att det är en bra lösning eftersom han ser en risk att det innebär en smygväg in för förslaget.

– Det måste också vara tryggt att anklagas för brott. Det är en princip jag inte är beredd att överge.

Stämmans beslut blev dock att utreda anonyma vittnen.

ANNONS