Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/16

Misstänkt spioneri mot militärövningen Aurora

Försvarsmakten har fått in ovanligt många tips om säkerhetshändelser under militärövningen Aurora 17. – Utan att överdriva kan vi tala om minst en tiodubbling mot vad som är normalt under den här perioden, berättar pressekreterare Jesper Tengroth vid Försvarsmaktens högkvarter för DN.

Militärövningen Aurora 17 misstänks ha utsatts för storskaligt spioneri, rapporterar DN. Det ska vara en stor ökning av antalet tips om säkerhetshändelser under själva övningen. Man ska ha påträffat åtskilliga oinbjudna personer ute på plats som betett sig märkligt.

– Utan att överdriva kan vi tala om minst en tiodubbling mot vad som är normalt under den här perioden, berättar pressekreterare Jesper Tengroth vid Försvarsmaktens högkvarter för DN.

Man ska bland annat ha påträffat drönare över Öland. Men det är inte säkert att det ökade antalet anmälningar betyder att en främmande makt har spionerat på övningen.

– Vi ogillar när människor som inte ska ta del av vår verksamhet ändå misstänks göra det. Nu pågår arbete med att bearbeta rapporterna. Misstänker vi olovlig underrättelseverksamhet så överlämnar vi det till Säkerhetspolisen, säger Jesper Tengroth.

Försvarsminister Peter Hultqvist ska dock ha blivit uppdaterad om läget på plats.

– När jag får beteendena beskrivna för mig så får jag en bild av att det pågått försök till underrättelseverksamhet, säger Peter Hultqvist till DN.

 

Fakta: Aurora 17

  • Ägde rum mellan 11-29 september i år.
  • Övningen var ett scenario där Sverige blev utsatt för ett överraskande angrepp.
  • Största militärövningen på 24 år på svensk mark.
  • Förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge och USA deltog i övningen.

Källa: Försvarsmakten

Mest läst