Misstänkt mord - hittades död utomhus

En man i 40-årsåldern har hittats död utomhus i närheten av ett villaområde nordost om Jönköping. Polisen misstänker att personen har blivit mördad och ett stort område vid en ravin har spärrats av. – Vi har bärgat en bil från platsen som vi bedömer är intressant för utredningen, säger Tommy Thorngren på polisen.

ANNONS
|

Strax innanhalv åtta på måndagsmorgonen larmades polisen om att en död person hittats utomhus i närheten av en skola i ett villaområde nordostomJönköping i Småland.

– Vi får ett samtal om att det har iakttagits en död person utomhus och vid platsen kan vi konstatera att det är så, sägerTommy Thorngren, presstalesman vid polisen i Jönköping.

Den döde personen hittades enligt Thorngren av en person som bor i närheten av platsen.

– Enperson som är boende i närheten av platsen hittade kroppen och kunde med hjälp av en anhörig ringa 112, säger Tommy Thorngren.

Han berättar att kroppen inte var dold utan låg synlig i naturen.

ANNONS

– Det är ju lite terräng i området, men personen som hittade kroppen har inte behövt lyfta på något eller gräva eller liknande för att kunna se kroppen.

Timmarna efter att kroppen hittadesgick polisen ut med information om att den döde personen är en man i 40-årsåldern. Tommy Thorngren uppger att mannens närmast anhöriga är underrättade.

Misstänker mord

I nuläget vill Thorngren inte hellersäga om det finns tecken på om mannenhar utsatts för våld. Polisen har under morgonen inlett en förundersökning med rubriceringen mord.

– Vi har spärrat av området för en teknisk undersökningoch vi använder den här rubriceringen för att kunna vidta åtgärder för att ta reda på vad det är som har hänt, sägerTommy Thorngren.

Finns det någon alternativ rubricering som till exempel misstanke om dråp?

– I nuläget är rubriceringen mord, säger polisens presstalesman.

"Det patrullen såg gör att man inte kan utesluta brott"

Att polisen rubricerar händelsen som mord beror på det som den första patrullen på plats såg.

– Jag har svårt att gå in på det, men det som den första patrullen som kom ut såg, gör att man inte kan utesluta brott och därför inleds en förundersökning, säger Tommy Thorngren.

Tommy Thorngren uppger att polisen just nu bedriver både inre och yttre spaning för att få fram fler detaljer kring det misstänkta mordet.

ANNONS

Vid 9-tiden anlände polisens tekniker till platsen, enligt Tommy Thorngren var även då en rättsläkare på väg till platsen.

– Rättsläkaren är där för att rent formellt bekräfta dödsfallet, personen har hittats innanför området som vi har spärrat av, men exakt var kan jag inte berätta. Rättsläkarens undersökning kommer också hjälpa oss att styrka eller avfärda brottsmisstankarna, säger TommyThorngren.

Ingen preliminär bedömning

Vid 13-tiden var polisens tekniker klara på platsen och rättsläkaren hade inte kunnat fastställa dödsorsak eller lämna en preliminär bedömning.

– Rättsläkaren kunde inte göra någon preliminär bedömning, så vi får vänta på besked senare i veckan. I väntan på det beskedet så kommer rubriceringen om mord kvarstå, säger Tommy Thorngren.

Han vill inte gå in på varför en bedömning inte kunnat göras, utan säger att rubriceringen om mord kvarstår tills man kan konstatera något annat.

Bil bärgad

Enligt vittnen vid platsen finns också polisen på plats med flera hundpatruller som undersöker området.

– Vi har hundpatruller som finns på plats för att försöka hitta bevisningoch våra tekniker finns också på plats innanför avspärrningarnai samma syfte, säger Tommy Thorngren.

Vid 11.30-tiden berättade Thorngren att en bil har bärgats från ett område som polisen har spärrat av.

– Vi har med hjälp avassistancekåren bärgat en bil som vi bedömer som intressant för utredningen. Vad det är som gör att vi bedömer att bilen är intressant vill jag inte gå in på men bilen körs nu till en plats där den kan undersökas av våra tekniker, säger Tommy Thorngren.

ANNONS

Vill ha tips

Polisen har i nuläget ingen gripen för det misstänkta mordet.

– Det finns ingen gripen. Om vi har någonmisstänkt eller inte är information som vi håller för oss själva. Nu ska vi förstskapa oss en uppfattning omvad det är som har hänt och vill gärna inte kommentera vilken information vi har eller inte har, säger Tommy Thorngren.

Han uppger att polisen är intresserade av uppgifter från allmänheten.

– Vi vet inte vad som har hänt innan dess att vi larmades till platsen och vi är intresserade av uppgifter om det är så att någon vet mer om det här, eller om det finns personer som har hört eller sett något vid platsen innan vi fick larmet, sägerTommy Thorngren.

Dal avspärrad

En granne som GP har pratat med berättar att området där den döde personen hittades är ett lugnt villaområde där det bor många barnfamiljer och pensionärer.

– Det finns både villor och lägenheter här och det är ett väldigt lugnt område. Det här känns väldigt obehagligteftersom man inte vet vad som har hänt, säger grannen.

En annan granne uppger att polisen ser ut att ha spärrat av en gräsplätt som går ner mot en dal i ett skogsområde.

– Avspärrningarna ligger mitt emot en parkering där det ligger en gräsplätt som går ner mot en dal där människor brukar promenera och jogga. Det är flera polisbilar vid platsen, säger grannen.

ANNONS

Under förmiddagen har polisen knackat dörr i villaområdet för att ta reda på om det finns några grannar i området som hört ett sett något.

"Vanlig natt"

En granne som bor endast 50-70 meter från avspärrningarna berättar att han låg och lyssnade på en podd som handlar om spökhistorier till sent in på natten mot måndagen.

– Jag var uppe till 01.30-tiden och hörde eller märkte inget konstigt. Det var en helt vanlig natt, säger grannen.

Han berättar att polisen under måndagsförmiddagen har spärrat av två parkeringar i närheten av dalen som polisen också har spärrat av.

– Det är ganska mycket folk här. Både poliser och journalister, säger grannen.

Dalen som polisen har spärrat av kallas i folkmun för "ravinen". I närheten av avspärrningarna ligger en låg- och mellanstadieskola där det också finns en förskola.

Skolans biträdande rektor, Anna Franklin,uppger att skolan i nuläget håller öppet som vanligt.

– I nuläget fortlöper verksamheten som vanligt. Vi vet inget mer om händelsen och gör inga förändringar om inget kommer fram som ändrar på det,säger Anna Franklin.

ANNONS