Misstänkt gruppvåldtäkt på Finlandsfärja

Sex män greps misstänkta för en gruppvåldtäkt på kryssningsfartyget Cinderella i helgen. Men efter förhör släpptes de misstänkta på fri fot, trots att misstankarna kvarstår.

ANNONS
|

Det var under natten mellan lördag och söndag i helgen som sex män i åldrarna 20 till 25 år ska ha våldtagit en kvinna i 35-årsåldern. Den misstänkta våldtäkten ska ha skett på kryssningsfartyget Cinderella, Viking Lines kryssning mellan Stockholm och Mariehamn.

–De greps och fördes till polisstationen här på Södermalm,misstänkta för våldtäktalternativt försök tillvåldtäkt på Cinderella. Menåklagaren fann ingen anledning till att gripandena skulle kvarstå så de lämnade polisstationen för en stund sedan, säger Lars Neumann, stationsbefäl vid Södermalmspolisen i Stockholm.

Kvarstår misstankarna mot männen?

–Ja, de är fortfarande misstänkta och det ska utredas vad som hänt, bekräftar Neumann.

ANNONS

Hur kommer det sig då att dessa personer försätts på fri fot?

–Enligt åklagaren fanns inte tillräckliga skäl för att anhålla personerna.

Fler utredningsåtgärder behövs

GP har även varit i kontakt med åklagaren. Han bekräftar att man fått tillgång till övervakningsbilder från kryssningsfartyget.

– Ja, vi har fått övervakningsbilder. Just nu skulle jag säga att det finnsytterst svaga misstankar om att det begåtts ett brott som går att styrka, säger chefsåklagaren på Åklagarkammaren i Stockholm City, Peter Claeson.

Hur kommer det sig då att ni inte lagt ned förundersökningen?

–Jag arbetade som jouråklagare igår kväll och igår natt. Vi kanske behöver göra ett och annat steg innan det fattas fler beslut i den delen. Ytterligare några små utredningsåtgärder behövs, menar Claeson.

Offret kände inte gärningsmännen

Den misstänkta gruppvåldtäkten ska ha skett vid 22-tiden på lördagskvällen när fartyget befann sig på Östersjön. Utredningen kommer fortgå med fler förhör med såväl målsägande som de misstänkta och eventuella vittnen.

– Det äroklart om offret och gärningsmännen kände varandra sedan tidigare. Men det verkar inte så, sägerLars Neumann, stationsbefäl vid Södermalmspolisen i Stockholm.

Fyra friades från misstänkt gruppvåldtäkt i juni

Senast i juni friadesfyra mäni 20-årsåldern från en gruppvåldtäkt på en Finlandsfärja. Den misstänkta gruppvåldtäktenskeddei slutet av mars efter en studentkryssning på en av Silja Lines färjor i Stockholm.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Frias för gruppvåldtäkt på studentkryssningen

Enligt rätten fastslogs det attmännen befunnit sig i en hytt tillsammans med kvinnan och en kompis till henne. När kompisen gick därifrån misstänktes tre av männen för att ha börjat våldta kvinnan medan den fjärde åtalade mannen stod vakt utanför hytten. Den fjärde mannen ska sedan ha släppts in i hytten av de andra, enligt åklagarens uppfattning.

– De har utnyttjat henne i en särskilt utsatt situation. Den särskilda situationen betecknades av såväl berusning som allvarlig rädsla, sa åklagaren Angelica Runesson i samband med åtalet.

Men enligt tingsrätten framkom det aldriguppgiftersom kunde visaatt någon av männen ska ha hindrat kvinnan att lämna hytten. Rätten ansåg inte heller att kvinnan befunnit sig i en "särskilt utsatt situation" som gjort att hon av berusning eller någon anledning inte kunde lämna hytten.De fyra männen förnekade brott från start.

ANNONS