Misstänks ha mördat exfrun - släppt på fri fot

I september kom larmet om en brand i ett dike utanför Helsingborg. Det visade sig vara en småbarnsmamma som dödats och hennes exmake misstänktes genast. Nu har han dock släppts på fri fot. – Jag kommer inte att gå in på detaljer om vad som saknas men det förstår säkert alla att det är viktiga omständigheter, säger kammaråklagare Cathrine Bengtsson.

ANNONS
|

På måndagen lämnade kammaråklagare Cathrine Bengtsson in ett beslut om att häva häktningen för den småbarnspappa i 45-årsåldern som misstänks för att ligga bakom det så kallade dikesmordet i Bårslöv utanför Helsingborg.

Det var den 20 september förra året som larmet kom till SOS. När räddningstjänsten kom till platsen såg de att det var en person som brann.

Morgonen därefter anhölls småbarnspappan misstänkt för att ligga bakom mordet - trots att man inte visste vem offret var. Men polisen misstänkte att offret var mannens exfru i 35-årsåldern.

Kvinnan försvann

Kvinnan försvann timmarna innan personen hittades död i diket. Efter att kroppen i diket hittades anmäldes exhustrun försvunnen och exmannen hade figurerat i utredningen rörande kvinnans försvinnande.

ANNONS

Under utredningen kom även misstankar mot ytterligare en person. Han är, enligt HD, en släkting till exmaken och häktades misstänkt för anstiftan av mord.

Huvudteorin under utredningen var att mordet var hedersrelaterat.

Men i mitten av april valde åklagaren att släppa släktingen.

– Jag la ner den förundersökningen, den personen är inte längre misstänkt, berättar kammaråklagare Cathrine Bengtsson.

Saknas viktiga omständigheter

Nu har, som sagt, även pappan släppts.

– Jag anser att det inte finns tillräckliga skäl för ett åtal. Jag har gått igenom hela utredningen grundligt och kommit fram till att jag på objektiva grunder inte kan vänta en fällande dom, motiverar hon sitt beslut.

Vad är det som saknas?

– Jag kommer inte att gå in på detaljer om vad som saknas men det förstår säkert alla att det är viktiga omständigheter och det är därför jag gör den bedömningen, annars hade jag inte släppt honom, säger Cathrine Bengtsson och fortsätter.

– Men han är fortfarande misstänkt och vi jobbar fortfarande med vissa saker, bland annat tekniskt, men såpass små saker att jag har gjort bedömningen att det är mycket osannolikt att det kommer att förändra detta. Därför tyckte jag inte att det var proportionerligt att ha honom häktad.

ANNONS

Läggs ner

Vad händer sedan?

– Det finns vissa direktiv kvar och när de är utfärdade och vi har fått svaren från bland annat NFC, då kommer förundersökningen läggas ner och då läggs misstanken ner gentemot honom. Sedan förs förundersökningen tillbaka till polisen, säger Cathrine Bengtsson.

Hon ser dock fördelar att lägga ner förundersökningen.

– Om det kommer nya omständigheter kan man ta upp en förundersökning men det är betydligt svårare om man skulle få en ogillande dom i hovrätten och begära resning - det är extremt svårt. Det får man också ha med sig i bedömningen när man tittar på utredningen. Och när jag tittar på utredningen och ser att det här kommer inte att leda till en fällande dom - då får jag inte helt enkelt väcka åtal.

ANNONS