Utrikesminister Margot Wallström skyller på Kommunal. Här svarar hon på frågor efter ett möte med riksdagens EU-nämnd.
Utrikesminister Margot Wallström skyller på Kommunal. Här svarar hon på frågor efter ett möte med riksdagens EU-nämnd.

Missnöjet pyr i Kommunal

Först en sex- och spritskandal, sedan en lägenhetsskandal med utrikesministern i fokus. Missnöjet pyr inom Kommunal och många medlemmar lämnar fackförbundet. - Medlemmarna är väldigt upprörda. Alla kort måste upp på bordet, säger en sektionsordförande i Göteborg.

ANNONS
|

Anders Bergström, förbundskassör i Kommunal, avgick i torsdags i kölvattnet av sex- och spritskandalen på ett förbundsägt hotell.

På fredagen avslöjandes att utrikesminister Margot Wallström (S) gått före i bostadskön och fått en hyreslägenhet i centrala Stockholm. Våningen ägs av Kommunal.

Skandalerna har direkt satt spår på den fackliga gräsrotsnivån ute i landet.

- Det här går ingen obemärkt förbi. Mina medlemmar är väldigt upprörda och alla kort måste upp på bordet direkt, säger Per-Albin Halldin, ordförande i Kommunals sektions inom räddningstjänsten i Storgöteborg.

Fackförbundets pressavdelning meddelande via TT på fredagseftermiddagen att cirka 1400 medlemmar har hoppat av på grund skandalerna.

ANNONS

Per-Albin Halldin har ännu inte registrerat något avhopp.

- Ingen har kommit till mig personligen och bett att få lämna förbundet. Men missnöjet pyr och jag förstår att det ligger nära till hands att hoppa av, säger han.

Lars-Göran Baatz, ordförande i sektionen vid SU Psykiatri, vittnar också om frustration i de fackliga leden.

- Medlemmarna är besvikna och ledsna. Det är tungt att jobba fackligt på det lokala planet nu, säger Baatz.

Eva Kärrman, regionordförande för Kommunal Väst, befarar många avhopp.

- Många flaggar för ett utträde ur förbundet, återstår att se hur många som verkligen lämnar oss. Men jag förstår deras reaktion, väldigt många är besvikna och jag är lika bedrövad själv, säger hon.

Kärrman talar om att "städa ut" och skapa "ordentliga riktlinjer".

- Vi har ett mycket viktigt år framför oss med en oviss avtalsrörelse. Skandalerna skador Kommunal och hela den fackliga rörelsen oerhört mycket, men i den här sörjan är det viktigt att inte glömma bort alla som gör ett gott arbete för bättre löner och arbetsmiljö, säger hon.

Eva Kärrman och hennes kollegor ute i landets regioner fick på fredagen information direkt från förbundsordförande Annelie Nordström via ett videomöte.

- Fram till det mötet har vi inte fått mer information än vad vi kunnat läsa oss till i massmedia och på förbundets hemsidan, säger Kärrman.

ANNONS

Att det finns skandalungar på regional nivå i Göteborg med omnejd säger sig Eva Kärrman inte känna till.

- Personligen är jag inte orolig för regionala skandaler, jag känner inte till att vi har några lik i lasten.

Kritiken från oppostionen var på fredagen hård mot lägenhetsaffären mellan Margot Wallström och Kommunal.

- Stockholm har världens längsta bostadskö, och jag tycker att det är anmärkningsvärt att socialdemokrater får gå före i kön eller har en egen gräddfil där de kan få bostäder, säger Robert Hannah, Liberalernas bostadspolitiske talesperson, till TT.

Institutet mot mutor vill att åklagare granskar om ett brott begicks när utrikesministern tog emot lägenheten.

- Blotta misstanken är illa nog, säger generaldirektör Helena Sundén.

ANNONS