Missad golfboll affärsidé för dykare

ANNONS
|

Han är en av fyra delägare i ett företag som bland annat jobbar med att plocka upp golfbollar efter misslyckade slag och sedan sälja dem.

Ju sämre golfare, desto bättre affärer alltså.

-Vi växer bra varje år, säger Henrik Josefsson när han i fulldykarutrustning tittar upp ur ett av vattenhindren på Hulta golfklubb i Bollebygd.

Gummihandskar

Den här regniga dagen sänker han sig i sin svarta dräkt och tuber på ryggen ned i dammen vid hål elva på den kuperade banan mellan Borås och Göteborg.

På magen har han en öppen trälåda och fäst under den hänger en nätkasse och det är där bollarna hamnar sedan han metodiskt scannat av bottnen och plockat upp dem med sina röda gummihandskar. Det tar honom inte mer än femton minuter så har han samlat ihop 600 bollar och vattnet strilar ur den tunga kassen när han lämpar upp den på dammkanten.

ANNONS

-En gång tog vi upp 20 000 bollar på en dag på en bana där vi var för första gången, säger han. -Det är rekordet.

Sillfiskare

Företaget, Out of Bounds Sweden, som omsatte åtta miljoner kronor i fjol, har träffat avtal med ett 70-tal banor i landet och i fjol hann man med att dyka i dammarna på mellan 30 och 40 banor. De betalar klubbarna för att få dyka och säljer sedan bollarna på en allt mer svällande andrahandsmarknad. Klubbarna får dammarna plockade på bollar, vilket inte minst gynnar naturen, och företaget tjänar pengar på fångsterna och summan av kardemumman är ett slags win-win-läge.

-Miljötänket är viktigt, det är gummi och plast i bollarna och det är så klart bra att återvinna och använda dem igen.

När fångsten är bärgad tar Henrik Josefsson, med ett förflutet som sillfiskare vid Svalbard, med sig bollarna för uppfräschning. De som förlorat kvaliteten slängs, övriga tvättas, sorteras, kontrolleras och säljs.

Totalt finns omkring ett halvdussin företag i Sverige med samma inriktning.

Golf spelas numera i alla världsdelar och antalet spelare uppskattades vid sekelskiftet 2000 till drygt 50 miljoner.

Spelet fick sin nuvarande utformning redan på 1700-talet då den berömda banan i Saint Andrews i Skottland lades om från 22 till 18 hål, det antal som blivit standard.

De gamla och dyrbara bollarna av läder har sedermera ersatts med bollar av gummi och, senare, plast. Moderna bollar är tillverkade i olika plastmaterial.

Gemensamt för alla bollar är att de har dimples (urgröpningar), vilket ger bättre aerodynamiska egenskaper än en helt slät boll.

ANNONS