Marwin Wallonius under VM i minne i Kina 2015. Arkivbild.
Marwin Wallonius under VM i minne i Kina 2015. Arkivbild.

Minns du Marwin? – minnesmästare igen

Läkarstudenten Marwin Wallonius bevisade för fjärde året i rad att han har Sveriges bästa minne. Aldrig tidigare har en och samma person vunnit SM i minne så många gånger.

ANNONS
|

I helgen lyckades den 23-årige stockholmaren bland annat memorera 1370 siffror i rätt ordning på trettio minuter och 98 historiska datum på fem. Två prestationer som tog honom till toppen av prispallen i minnes-SM – för fjärde gången.

Men Marwin tar det hela med ro, han firar segern med fruktsallad och en bilresa hem till Stockholm.

- Det var en lätt seger. Men jag hade förväntat mig det, mina största konkurrenter tävlar inte längre, säger han.

ANNONS

Alla kan lära sig

Enligt Marwin kan vem som helst lära sig att memorera 1370 siffror på en halvtimme. Det handlar bara om rätt teknik och ihärdig träning.

- Alla som kommer till VM använder samma teknik. Den som vinner är den som tränar mest. Jag lägger ner tre timmar om dagen i snitt men det finns vissa som tränar åtta timmar.

Den teknik som åsyftas går ut på att man visualiserar olika saker på olika platser. Ska man exempelvis memorera en inköpslista kan man tänka på sitt kök och sedan placera ut de olika grönsakerna på listan på olika ställen i rummet.

Lärare och elev tävlade

- Jag gör om siffror till roliga bilder som jag lagrar på olika platser i mitt hem. Till exempel så kan en katt i diskhon stå för talet 772, säger Marwin Wallonius.

Årets silvermedalj gick till psykologiläraren Martin Nilsson, som håller i Sveriges första gymnasiekurs i minnestekniker på Katedralskolan i Lund, och tredjeplatsen knep hans elev David Andersson.

ANNONS

SM i minne arrangeras årligen av Svenska Minnesförbundet sedan 2008.

TT

ANNONS