Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170317-nationelltprov-433826_se.gp_1.jpg
När problemen med de läckta högskoleproven uppdagades vände sig många lärare till Skolverkets hemsida för vägledning. Den låg då nere på grund av tekniska problem. Arkivbild.

Ministern om läckan: "Blir väldigt arg"

Delar av de nationella proven läckte ut. Det har lett till merarbete för både elever och lärare.

Under dagen delades delprov C av de nationella proven ut till Sveriges niondeklassare. Men sedan uppgifter om provet läckt ut och spridits på sociala medier, har många tvingats att skriva ett helt annat prov än det de hade förberett sig för.

- Jag blir förstås väldigt arg. Det nationella provet är väldigt viktigt för elever eftersom de kan visa hur mycket de har lärt sig. Det är också ett viktigt underlag för lärarna när de bedömer elevens kunskaper, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) efter läckan.

"Aldrig acceptabelt"

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är också kritisk till händelsen.

- Det är såklart allvarligt och aldrig acceptabelt med fusk. Det finns många elever som har jobbat stenhårt för att göra det här provet, säger hon.

Det är rektorerna som är ytterst ansvariga för att följa Skolverkets anvisningar och eliminera risken för läckor. Men det är fortfarande oklart vem som har läckt provet i det här fallet, enligt Anna Westerholm, chef på avdelningen för läroplaner vid Skolverket.

Merarbete för lärarna

Efter händelsen har rektorer som misstänker att provet läckt ut fått avgöra om de ska ta fram ett ersättningsprov. Men ett sådant reservprov innebär merarbete för lärarna. Eftersom de bara kommer med en kopia till varje skola, måste lärarna kopiera upp flera för alla elever.

- Lärarens tid ska gå till undervisning, inte till att kopiera. Jag kan verkligen känna hur arga de är. Jag är också arg, säger Anna Ekström.

Tidigare på förmiddagen försökte många oroliga lärare vända sig till Skolverkets hemsida för vägledning. Men under samma tid låg hela sajten nere på grund av en teknikskada.

Fakta: Nationella prov

Nationella prov ska fungera som ett stöd för läraren och bidra till likvärdig betygsättning i skolan.

Nationella prov genomförs i vissa ämnen i årskurs 3, 6 och 9 i grundskolan och i vissa kurser i gymnasieskolan.

Inom kommunal vuxenutbildning finns nationella prov inom SFI och i vissa kurser på gymnasial nivå.

De nationella proven är inte examensprov, utan ska vara en del av lärarens samlade information om en elevs kunskaper.

De nationella proven konstrueras på uppdrag av Skolverket av flera av landets universitet och högskolor.

Källa: Skolverket

Fakta: Detta har hänt

Niornas nationella prov i svenska och svenska som andraspråk, skrev i dag men spreds redan på torsdagen via Snapchat.

Skolverket upptäckte att svaren hade läckt ut och börjat spridas och informerade tillsynsmyndigheten Skolinspektionen.

Rektorer får nu själva bestämma om de ska använda det läckta provet eller inte. Det finns ett ersättningsprov, men det har bara skickats ut till skolorna i ett enda exemplar och måste därför kopieras. Ett sådant prov kommer inte heller att vägas samman med de tidigare delproven A och B i det nationella provet.

Resultatet från ersättningsprov ändå användas som underlag för att betygsätta eleverna och göra kunskapsbedömningar.

I februari rapporterade Sveriges Televisions Uppdrag granskning om att flera fusk förekommer i skolor. Det kan vara prov som läckt ut i förväg, elever som fått otillåten hjälp och elever som — mot reglerna — fått göra om prov i efterhand.

Källa: Skolverket.

Mest läst