Ministern: Jämställdheten ska gälla alla

ANNONS
|

Trots att det har gått femton år sedan Fadime Sahindal mördades i hederns namn vet fortfarande ingen myndighet hur många barn och unga i Sverige som lever under hedersförtryck.

När GP har granskat problematiken är det en dyster bild som målas upp. Under de senaste tio åren har minst 527 barn i Sverige omhändertagits eller tvångsvårdats på grund av hedersproblematik i hemmet och troligen är siffran betydligt högre. 2014 uppskattade regeringens tidigare samordnare för våld i nära relationer att omkring 100 000 ungdomar växer upp under hedersförtryck.

– Det är väldigt bra att den här granskningen görs och jag är förstås upprörd över att det ser ut som det gör. Därför har regeringen också gjort en hel del för att stödja de här flickorna och pojkarna som drabbas, säger Åsa Rengér (S), barn- äldre och jämställdhetsminister.

ANNONS

Hedersproblematiken är komplex. Granskningen visar att fysisk misshandel är vanligt, men det kan också handla om att familjen försöker styra barnens liv och bestämmer vilka de får umgås med.

Åsa Regnér framhåller att regeringen har lagt fram en rad förslag för att nå de som drabbas. Just nu pågår en nationell kartläggning över omfattningen, 2018 kommer hedersproblematik tas in som en obligatorisk del i flera utbildningar för yrkesgrupper som kommer i kontakt med drabbade och regeringen vill också förstärka sexualundervisningen.

– Det här handlar i väldigt stor utsträckning om att kontrollera flickors sexualitet eller att kontrollera människor som bryter mot könsnormen. Därför är det viktigt att sexualundervisningen håller hög kvalitet och att alla deltar, säger Åsa Regnér.

Idag finns en nationell stödtelefon för den som är utsatt för förtryck. Den ska bli permanent, säger Åsa Regnér. Hon öppnar också för att öka kontrollen av att trossamfund som tar emot statliga medel och att de ställer upp på värderingar gällande jämställdhet och demokrati.

Just nu ser regeringen även över om hedersrelaterade motiv i brottmål kan vara skäl för hårdare straff.

– Det här är dessvärre ett väldigt omfattande problem med allt från barnaga till misshandel och där finns det redan lagstiftning. Därför är det viktigt att ocksåskolan, socialtjänsten, idrottsföreningar och andra som ser barn problem gör orosanmälningar, säger hon.

ANNONS

Under GP:s granskning har flera drabbade vittnat om att de känner sig otrygga även efter att de omhändertas. De har berättat om syskon som delas upp, om stödfamiljer som saknar kunskap om hedersförtryck och att de saknar en plats i samhället när de fyller 18. Åsa Regnér tycker att svenska myndigheter har varit för dåliga på att arbeta förebyggande med frågan tidigare, men att det finns ättre kunskap idag.

– Mordet på Fadime var uppmärksammat och det gjorde att vi har en bättre medvetenhet idag, men vi måste fortfarande förbättra det här arbetet så att jämställdhet gäller för alla på riktigt.

ANNONS