Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kritiserar Moderaternas budgetplaner. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kritiserar Moderaternas budgetplaner. Arkivbild.

Ministerkritik mot M:s budgetplaner

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kritiserar att Moderaterna (M) är redo att utmana övergångsregeringen med en egen budgetmotion.

ANNONS
|

Om ingen ny regering har tillträtt den 15 november blir det övergångsregeringen som får lägga en budgetproposition på riksdagens bord. En sådan övergångsbudget ska inte innehålla kontroversiella eller nya politiska förslag.

Men M är redo att utmana ett sådant budgetförslag med en egen budgetmotion som skulle kunna få stöd från Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD).

- Det ansvarsfulla är att försöka lösa regeringsfrågan och lägga sin kraft och energi på det, snarare än att lägga politiska förslag på en opolitisk proposition, säger Per Bolund.

ANNONS

Överraskad Bolund

Han tycker att det är "överraskande" att M på onsdagen gav besked om att partiet tänker svara med en Alliansbudget eller M-motion på den rödgröna regeringens övergångsbudget.

- Jag tycker att den ansvarsfulla hanteringen skulle vara att betrakta den här budgeten som en opolitisk produkt, att låta den gå igenom riksdagen och sedan arbeta för att hitta en regering som fungerar och som kan lägga fram ny ekonomisk politik, säger Bolund.

Han påpekar också att en partimotion aldrig kan bli lika genomarbetad som en budgetproposition som arbetas fram under lång tid på finansdepartementet.

Socialdemokraternas (S) Fredrik Olovsson, vice ordförande i riksdagens finansutskott, bekräftar att S och övergångsregeringens linje fortsatt är att lägga fram en stram övergångsbudget.

- Det innebär i sin förlängning att nästa regering har goda möjligheter att med ändringsbudgetar sätta sin prägel på politiken framåt, säger han.

ANNONS

Fler samtal

Enligt Olovsson fortsätter samtalen mellan finansdepartementet och Alliansens ekonomiskpolitiska talespersoner om vad en opolitisk övergångsbudget kan få innehålla.

- De är inte avslutade än och när de är det kommer finansministern att berätta om de principer som hon ser ska gälla för en övergångsbudget.

M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att det är "ganska höga brösttoner från regeringspartierna". I en kommentar skriver hon att Sverige behöver reformer som inte kan vänta. Därför vill M se en gemensam Alliansbudget i första hand, men är redo att i andra hand lägga fram en moderatbudget.

Enligt Svantesson finns inga fler möten inplanerade med finansdepartementet.

Ont om tid

Till skillnad från M tycker Liberalerna (L) och Centern (C) att man ska vänta med budgetmotioner tills regeringsfrågan är löst.

- Vi tycker fokus nu måste vara att försöka bilda en regering, säger L:s ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

ANNONS

Även om en ny regering hinner tillträda snart, pekar mycket på att det blir en övergångsbudget som läggs fram i riksdagen den 15 november eftersom tiden börjar bli knapp.

Partierna har sedan 15 dagar på sig att väcka sina budgetmotioner. Förutsatt att utskottsbehandlingen löper på i bra tempo kan riksdagen besluta om budgetramarna runt den 12 december och om de enskilda detaljerna i budgeten fram till och med den 21 december.

Men om det inte hinns med, får riksdagen helt enkelt besluta om att förlänga 2018 års budget.

TT

ANNONS