Minister: Säkerheten inte hotad

ANNONS
|

Greenpeace övernattningar på svenska kärnkraftverk kom som en obehaglig överraskning för kärnkraftsindustrin.

Men såväl Vattenfall som miljöminister Lena Ek (C) säger att reaktorsäkerheten aldrig var hotad.

Efter gårdagens intrång förklarade Vattenfall, huvudägare till Forsmark och Ringhals, att aktionen visade att säkerheten fungerar "precis som det är tänkt". Det yttre skyddet ska fördröja inkräktare samtidigt som larmet går. Men i morse stod det klart att Greenpeace aktion långtifrån var över.

Både på Ringhals och på Forsmark hade aktivister övernattat. I dag har polisen gripit fyra personer inne på Ringhals område och två inne på Forsmark.

Greenpeaceaktivisterna hade varit inne på Forsmark sedan fem-tiden i går morse.

ANNONS
-För mig är det helt bisarrt att jag som är en vanlig människa, utan några specialkunskaper, inte särskilt vältränad och ingen specialutrustning, kan ta mig in på en sådan viktig plats, säger en av aktivisterna.

Enligt Greenpeace befann sig aktivisterna på ett tak 75 meter från reaktorerna.

-Nu är detta ett fredligt stresstest, gjort under ett stort ansvar, men det är helt klart så att om någon hade velat hota säkerheten på Ringhals hade det varit helt möjligt från den position de befann sig på, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, till TT.

Miljöminister Lena Ek (C) kallade till ett möte med Strålsäkerhetsmyndigheten samt ägarna Vattenfall och Eon. När mötet var slut mötte miljöministern medierna. Hon sade bland annat:

-Jag ser allvarligt på intrånget, och det är en brottslig gärning. Sedan är det så att självklart finns det anledning att fundera över hur det här yttre skyddet är ordnat, men reaktorsäkerheten är inte angripen i det här läget, sade Lena Ek.

De fyra som greps inne på Forsmark hade befunnit sig i byggnader utanför det bevakade området, uppger polisen.

Två av dem hade varit inne på Forsmark i drygt 38 timmar innan de överlämnade sig själva till polisen.

Eva Halldén, vd på Ringhals, tycker att det är "olyckligt" och "tråkigt" att obehöriga personer kunnat befinna sig på kärnkraftverkets industriområde i ett dygn, utan att upptäckas.

-Det är allvarligt, såtillvida att det är ett brott mot lagen att olovligen befinna sig på vårt område. Men ur ett kärnsäkerhetsperspektiv är det inte speciellt allvarligt, eftersom vi har ett inre driftområde där det inte finns indikationer på att det gjorts intrångsförsök, säger hon till TT.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) lovar också att utreda händelserna på egen hand.

-Vi kommer att titta närmare på vad det är som gjort att de inte upptäcktes tidigare, säger Lennart Carlsson, avdelningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).
ANNONS