En man stoppade in en kamera och fotade under kjolen på en kvinna som stod i en rulltrappa i tunnelbanan i Stockholm. Arkivbild.
En man stoppade in en kamera och fotade under kjolen på en kvinna som stod i en rulltrappa i tunnelbanan i Stockholm. Arkivbild.

Minister: Lag om smygfoto kan ses över

Att fota under en kvinnas kjol är sexuellt ofredande. Det står klart efter dagens dom i Högsta domstolen. Men domstolen vädjar till politikerna att göra lagen tydligare – något som justitieministern öppnar för.

ANNONS
|

Den dömde mannen stoppade in en mobil och fotade under kjolen på en kvinna som stod i en rulltrappa i tunnelbanan i Stockholm.

- Det är så rätt att han blir dömd. Jag har inte haft något hopp om det tidigare, säger kvinnan till TV4 Nyheterna.

ANNONS

Kvinnan var inte medveten om vad som pågick, utan uppmärksammades på smygfotograferingen i efterhand av en kompis.

- Det är helt sjukt att han tar sig den friheten och tror att det är okej att göra så, säger kvinnan.

Domen välkomnas

Mannen åtalades för sexuellt ofredande, men friades i tingsrätten och hovrätten, som motiverade domen med att kvinnans sexuella integritet inte hade kränkts eftersom hon inte var medveten om att mannen fotograferade.

Förra justitieministern Beatrice Ask (M) säger till TT att det är "väldigt positivt" att det blev en fällande dom. Hon uppger att en riksdagsmajoritet för ett par månader sedan uppmanade regeringen att se över lagen.

Även nuvarande minister på posten, Morgan Johansson (S), välkomnar domen.

- Vi har fått klart att om man beter sig på det här sättet som han gjorde, då är det kriminellt helt enkelt, säger Johansson till TT.

ANNONS

Titta över lagen

I domen uppger Högsta domstolen att om fotograferingen skett på något längre avstånd så hade det inte varit brottsligt, enligt nuvarande lag, och att det därför kan finnas anledning för riksdagen att se över lagen.

- Vi får först analysera domen, men jag är beredd att titta över lagstiftningen igen, säger Johansson.

Mårten Schultz – ordförande för Institutet för juridik och internet – tycker att domen är "oväntad och glädjande".

- Den visar att det finns ett starkare skydd för den sexuella integriteten i de här situationerna än vad många av oss trodde, säger han till TT.

Olagligt beteende

Praxis från domar i tingsrätt och hovrätt har tidigare gjort att många har tolkat saken annorlunda. Dels att det skulle krävas att den som fotograferas märker när det händer och dels att det måste egga gärningspersonen sexuellt.

Schultz tror dock att domen inte kommer att förändra hur människor fotograferar framöver i någon större utsträckning.

ANNONS

- Många har nog trott redan innan att det här beteendet är olagligt, säger han.

TT

Fakta: Så säger lagen

Den som, i annat fall än som avses förut i detta kapitel, sexuellt berör ett barn under femton år eller förmår barnet att företa eller medverka i någon handling med sexuell innebörd, döms för sexuellt ofredande till böter eller fängelse i högst två år.

Detsamma gäller den som blottar sig för någon annan på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet.

Källa: Brottsbalken kapitel 6, paragraf 10

ANNONS