Landstingen kommer att tvingas betala moms på hyrpersonal inom vården från och med nästa sommar. Arkivbild.
Landstingen kommer att tvingas betala moms på hyrpersonal inom vården från och med nästa sommar. Arkivbild.

Miljonsmäll för landstingen med ny moms

Vårdköerna hotar att bli längre, och det kan bli glesare med kompetent personal i vården. Nu kräver Vårdföretagarna att momsfrågan ses över, och att vårdföretagen får kompensation för den nya momsen på inhyrd personal.

ANNONS
|

Den som hyr ut vårdpersonal ska från och med nästa sommar tvingas betala moms, har Skatteverket beslutat, skriver Dagens Samhälle. De nya reglerna slår hårdast mot privata vårdbolag.

- Det finns en stark oro för effekterna, ingen har tänkt att det skulle bli så här. Nu måste man se över momsfrågan skyndsamt, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsordförande för Vårdföretagarna, som organiserar de privata vård- och omsorgsföretagen.

ANNONS

- Det är en kostnadsfråga för oss, men också en oro för ökade vårdköer och sämre bemanning.

Momsen kommer att slå hårt, tror hon. Många företag samarbetar kring olika tjänster, och det kan bli dyrare. Det är också vanligt att personal hyr ut sig själva som konsulter, till exempel pensionerade läkare. Momsen gör antagligen detta mycket svårare, och hon tror att färre nu kommer att vilja jobba på konsultbas.

Mörkt läge

Nu ser läget mörkt ut, tycker Vårdföretagarna.

- Vi vet att det är väldigt svårt att omförhandla avtal med kommuner och landsting, säger Inga-Kari Fryklund.

Germund Persson, chefsjurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL, är också bekymrad över Skatteverkets tolkning.

- Vi ifrågasätter deras ställningstagande. De drar ut den mycket längre än vad domen avser.

ANNONS

Skatteverket har inte tagit hänsyn till de särskilda förutsättningar som gäller rättsligt för vården, anser han.

Missnöjda med tolkningen

- Vi är missnöjda med att de inte tagit upp detta. Men vi kan inte göra något, kommunerna och landstingen är bara betalare. Om någon vill få det här prövat är det något vårdföretag som måste ta strid, antingen genom att begära förhandsbesked eller genom att härja runt med sin deklaration.

Momsfrågan kommer med största säkerhet att diskuteras både fram och tillbaka hos kommuner och landsting, tror han. Men han kan inte säga ännu om kommunerna och landstingen ska gå med på att omförhandla avtalen med uthyrarna.

- Vi har inte gjort någon sådan granskning. Det beror också på hur avtalen ser ut och på hur lång tid de är skrivna.

Fram till nu har uthyrningen av vårdpersonal varit momsbefriad, eftersom det finns ett undantag för moms på all sjukvård, men från och med den 1 juli 2019 beläggs tjänsterna med 25 procent moms. Beslutet kommer efter en dom i somras från Högsta förvaltningsdomstolen och från praxis i EU-domstolen.

ANNONS

- Vi har gått ut med vår tolkning av hur domen ska tillämpas. När man hyr ut personal så är det momspliktigt, oberoende av vad de ska göra hos köparen av tjänsten eller vad det uthyrande företaget kallar sig, säger Kerstin Alvesson, rättslig expert på Skatteverket till TT.

Tid för anpassning

Att ändringen sker först om flera månader ger företagen tid till anpassning, förklarar hon.

Vårdföretagarna har framfört sina synpunkter och farhågor till Skatteverket.

- Ja, men Skatteverket kan inte välja om en dom ska tillämpas eller inte. Vi måste följa gällande rätt, säger hon.

Den uthyrare som inte är nöjd med Skatteverkets tolkning kan begära ett förhandsbesked, förklarar hon. Det innebär att frågan prövas på nytt.

2017 hyrde landets landsting och regioner in vårdpersonal för 5,2 miljarder kronor, en uppgång på 13 procent på ett år.

TT

Fakta: En dom som förändrar

Domen från Högsta förvaltningsdomstolen i somras slår fast att företagen måste betala moms eftersom de inte själva bedriver någon sjukvård. Momssatsen blir 25 procent, men landstingen kan dra av momsen om de hyr in personal direkt i sin egen verksamhet. Landstingsägda bolag kan dock inte dra av momsen, inte heller privata vårdföretag.

Förra året var landstingens totala kostnader för inhyrd personal 5,2 miljarder. Enligt Myndigheten för vård- och omsorgsanalys är var femte läkare i primärvården inhyrd eller vikarierande, räknat i heltider.

ANNONS