Miljoner till språkintroduktion i budgeten

Det blir en särskild satsning på 150 miljoner kronor till gymnasiets program för språkintroduktion i vårändringsbudgeten. Enligt regeringens budgetpartner Vänsterpartiet är det helt nödvändigt för att ge nyanlända en rimlig start.

ANNONS
|

- Introduktionsprogrammen är oerhört viktiga för hur det ska gå för ungas skolgång och möjligheter att komma ut i arbetslivet, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Partiet har drivit fram att de 150 miljonerna ska finnas med i vårändringsbudgeten, som läggs fram den 18 april.

Pengarna kommer att finnas tillgängliga att fördela redan i år, om budgeten går igenom i riksdagen i juni. Det är inte klart, enligt Ulla Andersson, om kommunerna måste ansöka för att ta del av dem.

ANNONS

- Vi får se om vi kan hitta en fördelningsnyckel så att pengarna ska kunna gå ut direkt, säger Ulla Andersson.

Gymnasiets introduktionsprogram omfattar för närvarande omkring 60000 elever. Av dem går 36000 på programmet för språkintroduktion, en ökning med 22000 elever på två år.

- Många nya har kommit på kort tid, säger Andersson.

Avhoppen är många och kommunerna har haft svårt att klara läget. Eleverna har mycket olika bakgrund och Skolverket har pekat på problem med att hitta personal och att anpassa utbildningen eftersom eleverna har så olika förutsättningar. Av dem som började 2012 hade bara en knapp tredjedel tagit steget över till ett vanligt program efter tre år.

Pengarna ska kunna användas till att anställa mer personal, till elevhälsa eller annat.

TT

Fakta: Vårbudgeten

Regeringen presenterar sin vårproposition den 18 april.

Samtidigt läggs en tilläggs- eller ändringsbudget för 2017 där regeringen föreslår förändringar av tidigare klubbade anslag.

Båda är ett resultat av förhandlingar mellan regeringen och dess budgetpartner Vänsterpartiet.

ANNONS