Jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Miljoner till sexualupplysning för nyanlända

Regeringen avsätter fem miljoner kronor i vårbudgeten till information om sexuella rättigheter, sexuell integritet och jämställdhet. Målgruppen är nyanlända ungdomar.

ANNONS
|

Informationen ska ges i den digitala ungdomsmottagningen yuomo.se, som nu byggs ut på fler språk. Satsningen kan ses som en uppföljning av metoo-uppropen.

- Det är viktigt att även nyanlända får information om vad som gäller i Sverige vad gäller värderingar, normer och lagar kring sexuella rättigheter. Ungdomar som kommer till Sverige sent i tonåren har ju missat skolans undervisning om detta, säger Lena Hallengren.

ANNONS

Tidigare i våras beslutade regeringen att förstärka Youmo med två miljoner kronor, med fokus på hedersrelaterat våld och förtryck, sexuellt våld och sexuella trakasserier. Nu breddas alltså frågeställningarna ytterligare och sajten byggs ut på fler språk.

- Den har redan i dag en halv miljon besökare, vilket bidrar till ökad kunskap. Många som möter nyanlända ungdomar kan hänvisa till sajten, och även själv hämta information, säger Lena Hallengren.

TT

ANNONS