Den svenska regeringen vill, liksom många andra länder, införa hårdare regler för cigarettrökning. Men det hindrar inte de stora tobaksföretagen att exploatera andra marknader.
Den svenska regeringen vill, liksom många andra länder, införa hårdare regler för cigarettrökning. Men det hindrar inte de stora tobaksföretagen att exploatera andra marknader.

Miljoner rökare dör men vinsterna ökar

I takt med att många länder inför hårdare tobaksregler riktar de stora tobaksföretagen in sig på de mest sårbara länderna, inte minst i Afrika. För varje rökare som dör har företagen tjänat mer än 80 000 kronor.

ANNONS
|

Den svenska regeringen vill förbjuda rökning på uteserveringar, lekplatser, hållplatser och andra allmänna utemiljöer. Sverige är långt ifrån ensamt. De senaste åren har ett flertal västländer infört hårdare tobaksregler.

Detta har dock inte hindrat de stora tobaksföretagen att öka sina vinster ytterligare. Tricket är att rikta sin marknadsföring mot de mest sårbara i länder där invånarna inte skyddas på samma sätt, som i Afrika, Asien och Mellanöstern.

Det konstaterar forskare och andra i den sjätte upplagan av The Tobacco Atlas där bland andra American Cancer Society ingår.

80000 per dödsfall

Enligt rapporten orsakade tobaksbruk 7,1 miljoner dödsfall under 2016. De allra flesta av dessa orsakades av cigarettrökning, medan en mindre andel – 884000 dödsfall – uppskattas ha orsakats av passiv rökning. Samtidigt tjänade de största tobaksföretagen 62,27 miljarder dollar (2015).

ANNONS

Det innebär, skriver rapportförfattarna, att för varje rökare som dör på grund av sin ovana tjänar företagen cirka 10000 dollar, mer än 80000 kronor. Att jämföra med "bara" 7000 dollar per dödsfall år 2002.

Men samtidigt som företagens vinster ökar landar den globala kostnaden på grund av cigarettrökning på cirka 2000 miljarder dollar varje år, enligt en måttlig uppskattning.

Halva befolkningen

"Varje dödsfall på grund av tobak går att förhindra och varje regeringen har makten att minska den mänskliga och ekonomiska börda som tobaksepidemin resulterar i", säger en av rapportförfattarna, Jeffrey Drope vid American Cancer Society, i ett pressmeddelande.

Rapporten lägger stor vikt på att visa att företagen medvetet riktar in sig på länder som saknar kontrollagar där de utnyttjar regeringar, bönder och sårbara grupper av befolkningen. Inte minst i Afrika söder om Sahara där förekomsten av cigarettrökning ökade med 52 procent mellan 1980 och 2016. Detta kan delvis förklaras av en mycket snabb befolkningsökning, men det handlar också om marknadsföring, enligt rapporten. I Leshoto i södra Afrika, till exempel, har andelen rökare ökat från 15 till 54 procent på bara drygt tio år, mellan åren 2004 och 2015.

TT

Fakta: Förbud i många länder

Om Sverige förbjuder utomhusrökning på allmänna platser är vi långt ifrån ensamma. USA, Australien, Kanada, Nya Zeeland, Finland, Danmark, Island och Norge har alla mer eller mindre långtgående förbud mot rökning på offentliga platser.

Det visade en kartläggning som Folkhälsomyndigheten genomförde 2014. Utomhusförbuden skiljer sig åt, men ett flertal länder eller delstater har framför allt förbjudit rökning i och omkring lekplatser samt omkring offentliga byggnader.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS