Miljötänkande sätter spår i menyn

ANNONS
|

Vilka sorters fisk serverar ni? Vilka avstår ni helt ifrån? Känner ni till fiskens ursprung? GP ringde runt till tio restauratörer i Göteborg, till några lyxkrogar och några mer vanliga syltor, för att pejla om den pågående fiskdebatten satt några spår.

Svaret är obetingat ja. Alla tio säger sig lägga en miljöaspekt på menyn.

- Ja, definitivt. Men ett bättre uttryck i stället för ordet miljötänkande är medvetande om utfiskad fisk. Det tänker man på, säger Björn Tagesson, köksmästare på Swea Hof, som inte har torsk och tonfisk på menyn, däremot sjötunga, kolja och sej.

Avstår från utrotningshotad fisk

ANNONS

Leif Mannerström på Sjömagasinet serverar torsk från Ishavet i Nordnorge.

- Och dessutom odlad lax, odlad norsk torsk, odlad norsk kolja, marulk, sjötunga, bergtunga, kräftor och räkor. Men vi avstår från all utrotningshotad fisk.

Jonas Ebbesson på Fiskekrogen har 15 sorters fisk på menyn.

- Vi avstår inte från någon sort. Torsken, exempelvis, är odlad från Norge, säger han.

Ullevi Restaurang och konferens satsar också på odlat.

- Vi försöker att inte ha fisk som finns på röda listan och fisk som fileats i Kina. Vi undviker torsk och det finns heller ingen efterfrågan hos gästerna, säger köksmästaren Mars Örfält.

Satsar på odlad lax

Också Sofina Gourmetbutik säger nej till fisk som är filead i Asien.

- Men vi avstår egentligen inte från någon sorts fisk, säger Stefan Hedlund, inköpsansvarig på Sofina.

Restaurang Linnéa säger nej till torsk, liksom Ringöbaren.

- Vi satsar på odlad lax, sej och ibland strömming, uppger Jonas Andersson på Ringöbaren.

Restaurang Trubaduren på Burgårdens utbildningscentrum har en begränsad kassa att ta hänsyn till.

- Visst tänker vi på miljön, men de begränsade penningresurserna styr också inköpen. Vi har plattfisk, sej, de nyare sorterna som tillåts, odlad lax och ibland odlad torsk från Norge, torsk måste man ha i utbildningssyfte, säger Arne Olsson på Trubaduren.

ANNONS

Torsk bara i undantagsfall

Restaurang Trädgår'n har torsk på menyn endast i undantagsfall, enligt köksmästare Håkan Angefyr.

- Och torskryggen är helt borta från menyn. Vi undviker också tonfisk och ål, säger han.

Lunchrestaurangen Sodexho News Restaurang har kvar torsken.

- Men också pangasius (hajmal), alaskan pollock, sej, kummel, torsk, lax, strömming och makrill, säger Jennifer Andersson på Sodexho.

Samtliga krögare säger sig känna till fiskens ursprung. Sjömagasinet har dessutom ursprunget angivet på matsedeln.

ANNONS