Miljöpartiet blev största partiet i Göteborg

ANNONS
|

När en valarbetare kunde berätta det, blev det riktigt jubel. Och ett par hundra på restaurang Ritz sjöng "Alla röstar grönt i Göteborg" på melodin ”Alla heter Glenn i Göteborg”.

MP fick 18 procent i Göteborg.

Men Göteborgs namn på listan Max Andersson verkar inte komma till Bryssel.

– Nej, det verkar inte så. Men nu får jag i stället göra valanalys iStockholm efter det bästa val vi någonsin gjort, säger Max Andersson.

– Och vilken kongress vi har att se fram emot här i Göteborg nästa veckoslut, lägger han till.

Bland miljöpartisterna i Göteborg var stämningen mycket hög hela kvällen. Att bli näst största parti är en stor framgång.

ANNONS

– Vi måste ha gjort någonting rätt. Vi pratade om vad vi vill göra i EU-parlamentet. Det kan jag rekommendera de andra partierna att göra om fem år, säger Max Andersson.

Han står på fjärde plats på MP:s lista, och är en av huvudförfattarna till partiets valplattform.

– Klimatet är vår tids stora fråga. Det förstår väljarna, säger Max Andersson.

Valvakan hos Socialdemokraterna på Folkets Hus var inte direkt på topp. Det såg ut som en större söndagssammankomst vilken som helst. Lite avslagen helt enkelt.

– Det är lättare för småpartier att ta sig fram i EU-val. Och det verkliga tappet bland de båda stora drabbar ju Moderaterna, säger Olle Ludvigsson.

Han är S andra namn på listan till EU-parlamentsvalet, så han kan vara tämligen trygg för att han har jobbet kvar i Bryssel i fem år till.

– Jag skulle helst önska att vi fick fler mandat, men jag gläds åt framgången för Feministiskt initiativ, att jämställdheten får en ännu starkare röst i EU-parlamentet.

En stor del av valdebatten har påmint om inför ett riksdagsval.

– Men frågorna är till stor del desamma. Jobben, arbetslösheten i Europa, säger Olle Ludvigsson.

Som många andra bekymras han mest av extremhögerns och främlingsfientlighetens framgångar imånga EU-länder.

ANNONS

– Samtidigt, vi har gått igenom Europas största kris sedan kriget. Och just Sverige har gått åt vänster är min bedömning, säger Ludvigsson.

Cecilie Tenfjord-Toftby är femte namn på Moderaternas lista. Hon verkade tro det värsta.

– Vi har gjort ett fantastiskt jobb i Västsverige. Går det inte den här gången så vill jag göra ett nytt försök om fem år, säger hon.

– Det skulle behövas någon i EU-parlamentets EPP-grupp som drev miljöfrågor, Säger Cecilie Tenfjord-Toftby.

ANNONS