Midjemåttet ökar risken att dö

ANNONS
|

Det är alltså inte vikten i sig utan måttet runt midjan som kan vara kritiskt. Enligt studien som bygger på resultat från en femårig uppföljning av 57000 personer i åldrarna 65 till 74 år från fler än tio länder är ett ohälsosamt stort midjemått över 102 centimeter för män och 88 centimeter för kvinnor. En annan slutsats är att ett midjemått minst 132 centimeter för män och 116 centimeter för kvinnor generellt ökar dödsrisken i cancer samt hjärt- och lungsjukdomar.

- Det intressanta är att vi nu ser en riskökning redan vid ett ganska måttligt stort midjemått. Man vet sedan tidigare att midjemåttet har ett starkt samband med rubbningar av kroppens socker- och fettomsättning, säger professor Annika Rosengren vid Sahlgrenska akademin.

ANNONS

Det goda med den dåliga nyheten att risken ökar redan för personer med ganska måttligt runda magar är att problemet är påverkbart.

- Med bra kost och vardagsmotion kan man förändra detta. Man behöver inte börja tokträna, utan det handlar om att röra sig mer, att gå mer, säger Annika Rosengren.

Studien publiceras i International Journal of Epidemiology.

Generellt råder annars sedan tidigare stor enighet bland forskare att undervikt är betydligt farligare än övervikt för äldre.

- Undervikt hos äldre kan vara ett tecken på sjukdom. Lätt övervikt ger som regel en bättre prognos, säger Annika Rosengren.

ANNONS