Micke, 33: "I hennes ögon är jag en potentiell våldtäktsman"

Han skrev i ren ilska, arg för att behöva känna sig som en potentiell våldtäktsman i en ensam tjejs ögon. – Men framför allt skrev jag för tjejernas skull, för att de inte kan känna sig trygga, säger Micke Mårtensson, 33, vars text nu delats tusentals gånger på nätet.

ANNONS
|

"Återigen har det hänt. Går av T-banan och går hemåt i natten. Tjejen framför mig tittar bakåt, tar ur sina lurar ur öronen och snabbar på stegen. Jag suckar för mig själv och saktar ner så att hon ska få "försprång". Liksom för att visa att jag inte är farlig, att jag inte kommer att attackera henne eller vill något illa, trots att jag också vill hem snabbt så går jag långsamt tills hon är långt framför mig"

Så börjar inlägget på Facebook som på två dygn spridits i en rasande takt på nätet.

ANNONS

– Jag är helt överväldigad, jag trodde aldrig någonsin i min vildaste fantasi att det skulle bli så här, säger Micke Mårtensson, 33, som skrivit inlägget.

Han skrev det i ren frustration, berättar han. Över att killar ska känna sig som potentiella våldtäktsmän i tjejers ögon, men framför allt för att tjejer inte kan känna sig trygga.

– Jag har tänkt på det förut, killkompisar och jag har diskuterat det här. Att man själv låtsas prata i telefon för att visa att man inte är farlig eller konstig. Jag hade ingen tanke på att det här skulle bli viralt utan skrev till mina vänner för att jag var arg och besviken på samhället.

"Det här är ett samhällsproblem. Och män måste sluta att kränkas över debatten som de "radikala feministerna" för, och istället börja delta i den. Vi måste börja ta detta vidriga samhällsproblem på allvar" skriver Micke bland annat i inlägget.

Det har blivit en slags norm att tjejer tar taxi i stället för kollektivtrafik, menar han.

– När man planerar att gå ut så planerar man även hemgången och vill gärna inte själv. Jag fick ett mail av en kvinna som var ung på 70-talet och hon sa att det såg exakt likadant ut då. Det har blivit accepterat på något sätt, och det är konstigt att det är så.

ANNONS

"Jag vill inte vara en potentiell våldtäktsman i en ensam tjejs ögon mitt i natten. Men jag är det." skriver Micke i inlägget.

Det måste vara en mycket jobbig känsla?

– Jo, men samtidigt vill jag heller inte förminska tjejernas situation, för det är ändå den som är värst. Jag känner mig ju oftast säker.

Över 16 000 gånger hade inlägget delats på lördagen.

– Man blir ju chockad för man kastas ju in i hetluften så snabbt, och blir föremål för tyckande och tänkande. Men på ett sätt är det väl väldigt bra att det tas en diskussion om det här problemet. Jag tänker att hade det inte varit ett problem hade det inte engagerat så här många tusentals människor.

***

LÄS HELA MICKES INLÄGG HÄR:

"Återigen har det hänt.

ANNONS

Går av T-banan och går hemåt i natten. Tjejen framför mig tittar bakåt, tar ur sina lurar ur öronen och snabbar på stegen. Jag suckar för mig själv och saktar ner så att hon ska få "försprång". Liksom för att visa att jag inte är farlig, att jag inte kommer att attackera henne eller vill något illa, trots att jag också vill hem snabbt så går jag långsamt tills hon är långt framför mig.

Alla män är potentiella våldtäktsmän. Jo så är det faktiskt. Jag var det till exempel precis, i hennes ögon. Fast jag av många anledningar aldrig skulle få för mig att våldta henne. Precis som majoriteten av alla män. Men hur ska hon kunna veta det, att jag inte är farlig, där hon går ensam i tunneln i Högdalen? Allt hon ser är en man. En potentiell våldtäktsman. Tyvärr.

Det här är ett samhällsproblem. Och män måste sluta att kränkas över debatten som de "radikala feministerna" för, och istället börja delta i den. Vi måste börja ta detta vidriga samhällsproblem på allvar.

ANNONS

Vi måste bland annat kräva skärpt våldtäktslagstiftning nu. Tillsammans.

Jag vill inte vara en potentiell våldtäktsman i en ensam tjejs ögon mitt i natten. Men jag är det. Det är bara att tugga i sig. Tyvärr. Men jag hoppas att jag slipper vara det i framtiden. Tillsammans kan vi göra vårt samhälle tryggare.

Och nej. Kvinnan behöver inte "skyddas", män som våldtar måste sluta våldta. Enkelt! Ett första steg kan vara en TYDLIG lagstiftning. Så att rätten slipper att fundera på hur vida det är en gruppvåldtäkt eller inte om gärningsmännen står på kö och våldtar "en och en".

Nu är vi hemma i alla fall. I säkert förvar. Både hon och Jag."

ANNONS