Metoo-kampanjen - tre mediemän anklagas

Metoo-kampanjen har fått mängder av svenska kvinnor att gå ut i sociala medier och berätta om sexuella övergrepp och trakasserier. Bland annat riktas anklagelser mot tre tunga namn inom medievärlden – samtliga män. – Det här är mycket, mycket vanligare än vi tror, säger experten Åsa Witkowski.

ANNONS
|

Carina Berg, Isabella Löwengrip och Stina Wollterär bara tre av tusentals svenska kvinnor som de senaste dagarna vittnat om sexuella övergrepp, ofredanden och trakasserier de utsatts för genom åren.

Häromdagen gick en annan kvinnlig medieprofil ut och anklagade en skribent på Aftonbladet för en våldtäkt som ska ägt rum 2006. Händelsen polisanmäldes 2011 men utredningen lades ned året därpå, då åklagaren inte ansåg sig kunna styrka brott.

Medarbetaren har stängts av och Aftonbladet utreder nu det hela som ett personalärende, efter att fler uppgifter inkommit. –För det har Aftonbladet anlitat en extern och oberoende utredare, expert på sexualbrott, skriver tidningens publisher Sofia Olsson Olsén i ett uttalande.

ANNONS

Även envälkänd tv-personlighet från TV4 anklagas av flera tidigare kollegor för sexism och maktmissbruk, han togs ur tjänst under torsdagen. Tidigare samma dag bekräftade SVT att man utreder anklagelser mot en manlig chef inom företaget.

–Det här visar återigen på hur vanligt våld och trakasserier är, säger Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK.

Startades i Hollywood

Kampanjen #metoo, som bygger på just den hashtaggen, startades av den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano. Ikölvattnet efter vittnesmålen motHollywood-tungviktaren och producenten Harvey Weinstein, som av flera kvinnor anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp, uppmanade Milano kvinnor världen över att bidra med sina berättelser. Sen small det.

– Den här kampanjen harfått väldig kraft, att den startade internationellt kan vara en förklaring. Denstora effekten kanske också är en spegling av att vi idag är mer mogna att kunna prata om sådana här saker. Det kanske har tagit flera försök och så här många år – men nu är tiden mogen för att såpass många ska våga och orka prata om det, säger Åsa Witkowski.

Hon har under många år arbetat med utsatta kvinnor och säger sig under de senaste dagarna ha fått väldigt många samtal från kvinnor som vill berätta om saker de upplevt. Vittnesmålen i sociala medier är tusentals. –Bara det att så många kvinnor berättar att de utsatts visar hur vanligt det är, att alla kan drabbas. Det visar också att förövaren kan vara vem som helst, vi kan inte längreskylla på ”de andra”. Det är också styrkan och kraften i den här kampanjen, att det är så många som man ”inte har trott det om” på något vis.

ANNONS

Experten: Börja arbeteti förskolan

Det har tidigare genomförts liknande kampanjer på nationell nivå, som exempelvis #prataomdet och #vågaanmäl. Ingen av dem har dock varit i närheten av att få den enorma genomslagskraft som #metoo har fått. Åsa Witkowski menar att det är viktigt att utnyttja det stora intresse som nu väckts. – Det är oerhört viktigt att vivågar fortsätta den här diskussionen för attkunna åstadkomma en förändring. Att det tråkiga för något gott med sig och framförallt att vi börjar arbeta mer förebyggande.

Hon anser att det förebyggande arbetet bör ta form redan i förskolan. –Idag jobbar vi med dem som är utsatta och ser kanske bara toppen på isberget, det fåtal som orkar och kan söka hjälp. Parallellt med det måste vi också jobba mer med det förebyggande arbetet för att färre ska bli utsatta. –Det bästa vore om vi kan använda det här till att jobba mer förebyggande och tillåta sådana här diskussioner i lärovisning om sex och samlevnad. Att man redan på förskolan pratar om att min kropp är min och får lära sig grunderna för att sätta gränser. Börjar man där så kommer mycket att vara vunnet senare.

Så vanligt är våldet mot kvinnor

Även om hon understryker och lovordar vikten och nyttan med en sådan här kampanj tycker hon det är problematiskt att hänga ut icke dömda personer med namn. – I Sverige har vi ett rättssystem som bygger på att du inte är dömdförrän du är just dömd. Vi kanske har börjat i lite fel ände, man ska nog låta rättssystemets kvarnar mala innan man börjar namnge personer, så det kan jag tycka är lite tråkigt. Samtidigtär det jätteviktigt att vi kan prataom vad man blivit utsatt för.

ANNONS
ANNONS