Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Försäkringskassan slår fast att färre beviljas statlig assistansersättning sedan myndigheten har börjat tillämpa två vägledande domar. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Mest avslag för nya som söker assistans

  Det blir allt svårare att få statlig assistansersättning beviljad för den som söker för första gången. Förra året fick 79 procent avslag, i år ännu fler, enligt Försäkringskassan.

  Försäkringskassan slår i en ny rapport till regeringen fast att färre beviljas statlig assistansersättning sedan andra halvan av 2016. Det beror bland annat på att myndigheten då började tillämpa två vägledande domar från Högsta förvaltningsdomstolen 2012 och 2015 om villkoren för rätt till assistans.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Förutom att studera effekterna av domarna har myndigheten haft i uppdrag att analysera flödet av personer in och ut i systemet för ersättning.

  Ökade kraftigt

  Myndigheten konstaterar att de flesta funktionshindrade som söker assistansersättning för första gången får avslag numera. Det har skett en ökning av avslagen hela 2000-talet men de senaste åren har de ökat kraftigt.

  Förra året fick 79 procent avslag när de ansökte för första gången. I år väntas andelen avslag bli ännu högre. Antalet personer med statlig assistansersättning var under 15 000 i november i år. Det är 1 200 färre än för två år sedan. Skälet är framför allt, enligt Försäkringskassan, att många fler än tidigare får avslag på sin ansökan. En viktig orsak till att personer lämnar den statliga assistansen är att de dör, men nu kommer också allt färre in.

  TT frågar Madeleine Harby Samuelsson, statssekretare hos statsrådet med ansvar för assistansen, Åsa Regnér (S), om det i praktiken kan innebära att den statliga assistansersättningen på lång sikt försvinner. I alla fall om utvecklingen fortsätter.

  - Det är inget vi kan svara på nu, det har vi den stora utredningen om LSS till, svarar hon.

  Drogs in

  Enligt analysen fick 188 personer ersättningen indragen under 2016. Av dem berodde 38 direkt på de vägledande domarna. I övriga fall bedömdes hjälpbehovet vara mindre eller så fick kommunen ta över ansvaret för personlig assistans.

  Madeleine Harby Samuelsson framhåller att de allra flesta som nekas statlig assistansersättning, eller som får den indragen, får stöd från till exempel kommunen. Kommunerna kan också ge personlig assistans. Tidigare i veckan kom Socialstyrelsen med en genomgång av hur det stödet ser ut och konstaterade att det oftast handlar om färre timmar eller insatser av lägre kvalitet, jämfört med den statliga assistansen.