"Helt oacceptabelt och fel väg att gå"

Stefan Löfvén och Angela Merkel är djupt oroade över Trumps inreseförbud. - Detta är helt oacceptabelt och fel väg att gå, säger Stefan Löfvén under en presskonferens.

ANNONS
|

Tysklands förbundskansler kom till Stockholm under tisdagen och höll en presskonferens tillsammans med statsminister Stefan Löfvén.

Båda uttryckte då sin oro över Donald Trumps inreseförbud:

- Bekämpningen av terrorister rättfärdigar inte att man går emot vissa folkgrupper, säger Angela Merkel.

Även Stefan Löfvén ställer sig kritisk till Trumps order:

- Det är beklagligt och djupt oroande. Det kommer att vara kontraproduktivt. Det är inte så man stärker säkerhetsarbetet. Vi vet ännu inte hur svenska medborgare kommer att påverkas av detta. Detta är helt oacceptabelt. Därför måste EU gå samman nu. Det här är helt fel väg att gå, säger han.

ANNONS

"Jag uppskattar Angela Merkel"

Högst på agendan när Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffar statsminister Stefan Löfven (S) i Stockholm i dag står flyktingkrisen, brexit och hur EU påverkas av att Donald Trump blivit amerikansk president.

På en gemensam presskonferens i Rosenbad inledde statsminister Stefan Löfven med att betona de båda ländernas gemensamma intressen och värderingar.

-Jag uppskattar Angela Merkel, hennes ledarskap och vänskap. Vi delar grundläggande värderingar och Tyskland spelar stor roll för tillväxten i EU och i världen. Och det är ingen tvekan om att vi nu står inför stora utmaningar. Det är djupt beklagligt att USA stoppat alla resor för medborgare från sju länder. Det är allt annat än bra. EU spelar en viktig roll för värderingar och mänskliga rättigheter, säger Stefan Löfven.

Han lyfte också fram att Sverige och Tyskland inleder ett partnerskap för innovationer.

Beklagade Brexit

Angela Merkel beklagade utgången av den brittiska folkomröstningen om utträde ur EU:

-Vi beklagar naturligtvis utgången av den brittiska folkomröstningen, men nu är det viktigt att vi (de länder som är kvar) samarbetar så att vi kommer att ha fortsatt bra relationer med Storbritannien. Vi ska samtidigt inte glömma våra egna arbetsuppgifter, exempelvis att skapa en digital inre marknad och att bekämpa arbetslösheten samtidigt som vi inte får glömma bort ungdomen, det är väldigt viktigt, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

ANNONS

Merkel fick också en fråga om Libyens roll i flyktingfrågan.

-Vi är måna om att man bildar en regering för hela Libyen. Vi måste samarbeta internationellt, och hon nämner att samtal även behövs med andra nordafrikanska länder som Egypten och Marocko.

-Jag delar kanslerns uppfattning, säger Löfven om asylpolitiken, som vill ha ökat arbete för att människor inte ska behöva fly.

-Men den yttre gränsen måste fungera, och alla länder ska ta sitt ansvar, tillägger han

Trump ett ämne

Mötet mellan Merkel och Löfven sker efter en vecka då USA:s president Donald Trump skrivit på nya presidentorder i en rasande takt. Bland annat stoppas människor som kommer från sju i huvudsak muslimska länder från att resa in i USA under 90 dagar.

Angela Merkel hör till de världsledare som i helgen fick en lång pratstund på telefon med den nyvalde presidenten. Det kommer säkerligen att vara ett samtalsämne under dagens möte.

Möts ofta Angela Merkel och Stefan Löfven möts ganska ofta i olika sammanhang. Och om bara några dagar är det dags igen på ett informellt EU-toppmöte i Maltas huvudstad Valletta. De stora frågorna där blir flyktingpolitiken och EU:s framtid utan Storbritannien. Nu får Merkel och Löfven en möjlighet att prata ihop sig inför diskussionerna med de andra EU-ledarna.

ANNONS

Redan i dag har Sverige och Tyskland starka relationer, men framöver kommer de att bli ännu viktigare. När Storbritannien lämnar EU blir Sverige av med en av de viktigaste allierade i EU och det gäller därför att bygga nya allianser och utveckla de gamla.

-Att bekämpa terrorism rättfärdigar inte att man går emot en hel folkgrupp, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel apropå USA:s inreseförbud för medborgare från sju muslimska länder.

ANNONS