Matilda, 20, svettades jämt - var sjukdom

ANNONS
|

Attsvettas vid olika tillfällen anses höra till det normala. Men om man lider av extrema svettningar och inte kan leva ett normalt liv på grund av dem, kan det bero på sjukdomenHyperhidros. Den som drabbas kan då svettas när som helst oavsett om personen sitter still eller är aktiv. Tjugoåriga Matilda Berlin hade precis kommit in i puberteten när hon märkte svettningarna blev allt värre. Hon gömde sig i tjocktröjor, använde aldrig t-shirts och vägrade att räcka upp handen i klassrummet.

– Det har verkligen varit jättejobbigt för mig. Framförallt då när jag var i den åldern där man redan är osäker på sig själv och alltid vill visa sig från sin bästa sida till alla. Jag kände verkligen att jag stack ut på grund av det, berättar Matilda.

ANNONS

Läkaren bad henne "stressa ned"

När Matilda sedan blev äldre och började träna allt mer, förvärrades svettningarna. Trots det blev hon gyminstruktör och gick upp på scenen och instruerade för stora grupper.

– Jag blev tillsagdatt inte ha på mig vita linnen eftersom att jag svettades så mycket att det blev genomskinligt. Folk skämtade om det och det gjordejag med ibland, men det tog faktiskt hårt emellanåt. När jag stod i plankan på en pilatesboll gled armarna iväg på grund av svetten, jag skämdes ofta väldigt mycket över det, berättar Matilda.

Men när Matilda fyllde 18 år fick hon nog. Hon ville inte leva med sitt enligt henne, genanta problem. Hon kom först i kontakt med en läkare som bad henne att stressa mindre och kanske börja med yoga. Med tanke på att det inte var stress som utlöste Matildas problem sökte hon vidare, och kom slutligen i kontakt med svettmottagningen i Stockholm. Där fick hon för första gången en diagnos.

– Jag minns att jag kände ren och skär lycka. Jag hadeglädjetårar i hela ansiktet och ringde mamma. Äntligen hade jag fått en förståelse till varför saker hade varit som det har varit och att diagnosen faktiskt gav mig rätten till behandling.

Blev hjälpt av botox

Därefter påbörjade Matilda en behandling med hjälp av 500 injektioner bestående av botox. Efter det har Matildas liv tagit en helt ny vändning - till det bättre.

ANNONS

– Det har fungerat så enormt bra för mig. Det gör att jag svettas som det som anses vara inom det normala. Det håller i sex till tolv månader, men min senaste behandling höll i 1,5 år. Så det är väldigt individuellt hur länge det håller, berättar hon.

I ett uppmärksammat blogginlägg har hon nu gått ut offentligt med sin sjukdom. Hon vill inte skämmas längre - och hoppas att fler vågar söka hjälp för något som människor kanske inte vill eller vågar prata om.

– Livet kan bli så enormt mycket bättre om man söker hjälp. Jag vet hur brutalt jobbigt och pinsamt det är att ha den här sjukdomen. Även om vissa tycker det låter löjligt när det inte är så att jag dör av den, såbetyder det ändå väldigt mycket för mig att jag har blivit hjälpt. Det har verkligen förändrat min livskvalité, säger Matilda.

ANNONS