Massiva tillslaget: Ett halvt ton metamfetamin

Myndigheter i Filippinerna har gjort ett narkotika tillslag som kan vara det största man gjort under president Rodrigo Dutertes tid vid makten. Bland annat beslagtog man ett halvt ton metamfetamin, rapporterar Washington Post.

ANNONS
|

När Filippinernas president Rodrigo Duterte kom till makten den 1 juli lovade han landens folk att han skulle få ett slut på det ökande narkotikamissbruket- och tillförseln i landet.

–Om du förstör mitt land, kommer jag att döda dig. Det är en legitim sak. Om du förstör våra unga barn, så kommer jag att döda dig, sade Rodrigo Duterte tillAl-Jazeera.

På fredagen gjorde filippinska myndigheter ett massivt narkotikatillslag i staden Manila. Tidningen Washington Post skriver att tillslaget kan vara en av de största någonsin under Dutertes tid vid makten.

Fann ett halvt ton metamfetamin

Polisens insatsstyrka omringade två hus i närheten av ett köpcentrum och grep i samband med insatsen totalt sex personer.

ANNONS

I ett av husen fann man drygt 100 kilogram av en substans går under namnet Shabu, och i det andra huset hittade man drygt 500 kilogram metaamfetamin. Enligt polisen beräknas de beslagtagna droger vara värda upp till 60 miljoner dollar.

I samband med tillslaget hittade man även utrustning för narkotikatillverkning.

Hög dödssiffra

Duterte har länge kritiserats för sin hänsynslösa narkotikapolitik. I samband med allt fler narkotikatillslag finns även en ständigt ökande dödssiffra. De senaste sex månaderna har över 2000 misstänkta gärningsmän dödats i samband med eldstrider med polisen. Något som polismyndigheten inte sett något större problem med.

– Jag antar att vissa poliser bara är bra på att skjuta. Det är antagligen bra skott, har Derrick Carreon, en talesperson för Filippinernas narkotikaavdelning, tidigare sagt till Reuters.

FN vill utreda Duterte

Zeid Ra’ad Al Hussein, FN:s Högkommissarie för mänskliga rättigheter, bad tidigare under veckan de filippinska myndigheterna att utreda Duterte för misstänkt mord efter att han tidigare hävdat att han dödat folk, samt även den "skrämmande epidemin av utomrättsliga avrättningar" som begåtts under hans tid vid makten.

Uttalandet gick inte hem hos Rodrigo Duterte som genast uttryckte sin ilska över saken.

– Jag betalar din lön. Din idiot, säg inte åt mig vad jag ska göra, sade han enligt Washington Post.

ANNONS