Martin Jonsson till våldsam attack i fängelset

Kroppsbyggaren Martin Jonsson, 34, slog ihjäl sin exflickvän Lotta Rudholm, 41, med sina bara händer. Straffet: Fängelse i 18 år. Men innanför murarna fortsätter våldet. Efter en attack mot en medfånge har Martin Jonsson nu varnats och tvångsförflyttats till Tidaholmsanstalten.

ANNONS
|

Tidigt på morgonen den fjärde juni förra året kom ett larmsamtal till SOS.

– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, sa Martin Jonsson.

Flickvännen var Lotta Rudholm, 41. När polisen kom till lägenheten i Bromma möttes de av en skakande syn. En av poliserna ropade på polisradion att "det är jävligt illa och vi behöver ambulans fort".

I senare förhör beskrev poliserna "en fruktansvärd hopplöshet". De visste inte vad de skulle göra för att rädda Lotta. När ambulanspersonalen kom till platsen insåg de snart att det enda de kunde göra var att ta Lotta till sjukhus så snabbt som möjligt.

ANNONS

Men Lottas liv gick inte att rädda.

Martin Jonsson åtalades för mord

Martin Jonsson åtalades för mord men också för det våld och de hot han riktat mot Lotta under deras förhållande på grund av svartsjuka.

– Jag misstänkte att hon körde dubbelspel. Vi anklagar varandra för att ha andra. Det var mycket tjafs och skit fram och tillbaka. Men ingen skulle behöva dö, det blev riktigt fel, sa han under polisförhör.

I tingsrätten blev straffet livstids fängelse men hovrätten sänkte det senare till fängelse i 18 år.

– Vi är så besvikna, det finns inga ord, sa då Lottas syster till GP.

Våldet fortsätter

Trots domen fortsätter Martin Jonsson att utöva våld - innanför murarna.

Jonsson har varit placerad på Norrtäljeanstalten och i mitten av juli fick han en varning för sitt uppförande. Händelsen i fråga utspelade sig den sjätte juli, menupptäcktes först dagen efter när personalen på anstalten gjorde en visitation på den avdelning Martin Jonsson sitter på.

Då hittade personalen en fånge med skador på armarna och i ansiktet. De misstänkte att mannen blivit utsatt för våld.

LÄS MER: Ambulanspersonalens ord om mordplatsen

Övervakningskamerorna avslöjade Jonsson

För att få fram vad som hänt tittade personalen igenom material från övervakningskameror. Här kunde de se hur den misshandlade mannen gick till avdelningens dagrum strax innan klockan sex på eftermiddagen den sjätte juli. Då var han "till synes oskadd".

ANNONS

En kvart senare kom övriga fångar på avdelningen in i rummet – för att gå därifrån redan efter en minut. Mannen, som senare visade sig vara skadad, ska då ha varit kvar inne i dagrummet medan medfångarna hämtade städmaterial som de tog med till rummet.

Klockan 18.17 dök Martin Jonsson upp på övervakningsmaterialet när han lämnade dagrummet. Det syns, enligt handlingarna från Kriminalvården, hur han gick in i sitt rum. Han hade då lindat in sina knogar på höger hand.

Sex minuter senare kom "offret" ut från dagrummet och även han gick in på sitt rum. Kriminalvården skriver i ett beslut att "det framgår att han har tydliga märken i pannan och är väldigt smutsig på ryggen".

Efter detta lämnade han inte sitt rum och det var heller ingen som gick in till honom.

Slog sönder sina egna händer

Kriminalvården skriver i sin bedömning att fången var oskadd klockan 17.57 men 26 minuter senare hade han tydliga märken i pannan. "Våldet har således utövats någon gång inom det tidsintervallet".

På Martin Jonssons högra hand, den som var inlindad, hade han skador: "Av dokumenterade bilder framgår skador på fingerlederna".

Trots detta säger Martin Jonsson att han inte har skadat någon annan. Han säger också att han inte har något att säga om det som hänt.

ANNONS

Kriminalvården skriver i beslutet att det visserligen saknas direkta iakttagelser som bevisar att det var Martin Jonsson som misshandlade medfången. Men de anser ändå att det är styrkt att han i alla fall varit delaktig i misshandeln eftersom han under den aktuella tidsintervallen lämnat den misstänkta brottsplatsen med lindade knogar.

"Genom att utöva fysiskt våld mot en annan medintagen har Martin Jonsson brustit i sin hänsyn mot medintagna och därmed brutit mot föreskrifter och villkor som gäller för verkställigheten".

Förutom en varningplacerades Martin Jonsson i avskildhet. Det gjordes också en polisanmälan.

Omplacerades - till Tidaholm

Dessutom startade Kriminalvården ett ärende rörande en omplacering av Martin Jonsson, mot hans vilja.

I ett beslut står det att Kriminalvården inte ser några möjligheter till "inre differentiering". Utan utifrån en samlad bedömning av det som kommit fram under utredningen anser de att Martin Jonsson skulle förflyttas. De hänvisar till säkerhetsskäl och för att han ska kunna placeras i gemenskap med andra intagna.

De skriver vidare att Martin Jonsson ska vara placerad på en anstalt "som kan anvisa plats i avdelning för särskilt resurskrävande intagna". De skriver att Anstalten Tidaholm bedöms vara ett lämpligt fängelse för honom. Här finns det "passande säkerhet och sysselsättning", samt en sådan avdelning.

I beslutet framgår det att det fanns en plats bokad från den 28 juli.

ANNONS
ANNONS