Maria Sköld: Därför är Saudi-affären het

ANNONS
|

Vad handlar den här affären om?

Bakgrunden är att Sveriges Radios Ekoredaktion på tisdagen avslöjade att den svenska regeringen hjälper Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Själva byggandet är ännu inte påbörjat.

Hanteringen har hållits hemlig. Inledningsvis sköttes ärendet av myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), men senare togs det över av bulvanföretaget Swedish Security Technology and Innovation AB, SSTI. På ytan skulle det se ut som ett helt vanligt, självständigt företag, men firmatecknaren var den tjänsteman på FOI som ledde Saudiarabienprojektet. Firmatecknaren, Dick Sträng, trädde själv fram på tisdagen och berättade. Enligt honom var arrangemanget godkänt av försvarsdepartementet.

Vilka nya uppgifter har kommit fram i dag?

ANNONS

Enligt Ekoredaktionen har även kontrollmyndigheten ISP varit inblandad. Ett dokument ska visa att generaldirektören Andreas Ekman Duse själv ska ha deltagit på ett möte.

Varför är det här avslöjandet så känsligt?

Av flera skäl:

1) Dels är det överhuvudtaget känsligt med vapenexport till Saudiarabien, som är en av världens hårdaste diktaturer. Enligt reglerna får krigsmateriel bara exporteras om det finns "säkerhets- eller försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mot Sveriges utrikespolitik". Enligt den utrikespolitiska deklaration som utrikesminister Carl Bildt presenterade den 15 februari är just demokrati och mänskliga rättigheter grundbultar i utrikespolitiken. "Vi måste i internationell samverkan stoppa förtryck och våld", som utrikesministern uttryckte det.

2) Att Sverige överför den här typen av kunnande och hjälper till att bygga en fabrik är i det närmaste unikt. Möjligen finns paralleller till Telubaffären på 1980-talet, då ett statligt bolag skulle utbilda libyer i teleteknik.

3) Två svenska myndigheter, FOI och ISP, tycks ha agerat utanför sina befogenheter.

4) Det är oklart vem som egentligen fattat beslutet och när. Regeringen anser att avgörandet skedde 2005, då den socialdemokratiska regeringen tecknade ett samarbetsavtal med Saudiarabien. Socialdemokraterna håller regeringen ansvarig, eftersom beslutet om vapenfabriken fattades 2007, under regeringen Reinfeldts tid.

Vad får det för politiska konsekvenser?

ANNONS

Det är för tidigt att säga. Ansvarsfördelningen mellan regeringen och oppositionen är en sak. En annan sak är hanteringen inom regeringen. Uppenbarligen ville Folkpartiet och Kristdemokraterna 2010 säga nej när avtalet med Saudiarabien skulle förnyas. Därmed fanns det på tisdagen öppen splittring i regeringen.

Hur läget är på onsdagen är ännu mer oklart. Försvarsminister Sten Tolgfors och handelsminister Ewa Björling skrev på eftermiddagen en debattartikel på Svenska Dagbladets debattsida där de uppger att regeringen nu är överens om att det inte ska byggas någon vapenfabrik i Saudiarabien.

Sten Tolgfors kommer också att anmälas till riksdagens konstitutionsutskott av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Sedan kan det dröja ända till nästa år innan ärendet behandlas där, men KU kan besluta om att hantera frågan med förtur.

Därtill väntar nu sannolikt en ny debatt om den svenska vapenexporten, en fråga som är besvärlig för flera partier.

ANNONS