Manifestation mot främlingsfientlighet

ANNONS
|

Enligt polisen hade ungefär 300 personer fyllt torget. De var där för att visa sitt missnöje mot att Svenskarnas parti fått ett mandat i kommunfullmäktige. Manifestationen började klockan 11 på förmiddagen och var klar efter ungefär en halvtimma.

- Det känns positivt att så många kom, säger Roger Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Grästorp.

Under manifestationen hölls nio tal av företrädare från bland annat olika politiska partier, svenska kyrkan och allmänheten. Talen som hölls var korta, några minuter per person.

Talen handlade till stor om att det är självklart att manifestera att kommunen står upp för mångfald och öppenhet. De ville också visa att de tar avstånd från den rörelse och det parti som kommit in i kommunfullmäktige.

ANNONS

- Jag tyckte det var en bra manifestation, det kom ett jätteregn och paraplyer var det enda man såg när man talade. Vädret var signifikant för det man känner, man gråter inombords, det är förskräckligt, säger Jens Persson (S), politiker i kommunstyrelsen Grästorp.

Polis fanns på plats under manifestationen men det fanns inga tecken på oro. Jens Persson berättar att Svenskarnas parti har varit tillbakadragna under hela valrörelsen och mest spridit pamfletter i brevlådorna.

- Vi visade vår bestörtning över att ett så odemokratiskt parti röstats fram, säger Jens Persson.

Efter valresultatet blev klart har han och hans kolleger funderat över om de borde ha tagit en debatt och synliggjort Svenskarnas parti mer under valrörelsen.

- Det är en väckarklocka, man ska nog inte tiga ihjäl sådana här problem. Vi har inte uppfattningen att det finns 102 nazister i Grästorp. Vi tror att det är folk som känner en oro och ett utanförskap i samhället som vill hitta syndabockar, säger Jens Persson.

ANNONS