Maneter tillhörande släktet Cassiopea tycks sova som vi gör, trots att de saknar hjärna. När de sover ligger de upp och ner på bottnen.
Maneter tillhörande släktet Cassiopea tycks sova som vi gör, trots att de saknar hjärna. När de sover ligger de upp och ner på bottnen.

Maneten saknar hjärna – ändå sover den

ANNONS
|

I studien, som publiceras i Current Biology, fångade forskare vid California Institute of Technology i USA in ett antal maneter tillhörande släktet Cassiopea.

De placerade maneterna i stora tankar med vatten och studerade sedan djuren såväl natt som dag.

Cassiopea är kända för att stundtals vända sig upp och ner. När forskarna filmade djuren kunde de konstatera att maneterna – som pulserar med sammandragningar som alla maneter – pulserade mycket långsamt nattetid och sjönk ner till botten i upp- och nedvänd position.

Är detta sömn? Ja, hävdar forskarna. Under dagen pulserar maneterna med snabba rörelser när de simmar omkring i vattnet. Men om de blir störs under natten tar det tre gånger så lång tid för dem att börja pulsera med normala sammandragningar – som om de vore groggy efter att ha blivit väckta.

ANNONS

Men hur kan djur som saknar hjärnor sova? Forskarna vill att vi i stället vänder på frågan. Behöver man hjärnceller för att kunna sova?

Än så länge finns inga svar på någon av frågorna. Men studien visar att sömnen uppstod på jorden på ett tidigare stadium än vad någon trott – innan det ens fanns djur med ett centralt nervsystem.

TT

Fakta: Djur utan hjärna

De mest primitiva av alla djur är svampdjuren, kammaneterna och nässeldjuren. Den sistnämnda gruppen omfattar bland andra maneter och koraller.

Alla dessa grupper saknar hjärna. De är enkelt uppbyggda med ett relativt litet antal celltyper.

Andra ryggradslösa djur, som insekter, spindeldjur och kräftdjur, har däremot hjärna. Den består oftast av grupper av vita nervceller och nervbuntar. Bläckfiskarna har de största hjärnorna av alla ryggradslösa djur.

Källa: NE

ANNONS