En man hittades skjuten vid Per Albin Hanssons väg i Malmö.
En man hittades skjuten vid Per Albin Hanssons väg i Malmö.

Risk för upptrappat våld efter dödsskjutning

En 21-årig man har skjutits ihjäl utanför en livsmedelsbutik i Malmö. Mordet kan leda till att våldet i staden trappas upp.

ANNONS
|

Den 21-årige mannen hittades skottskadad vid Per Albin Hanssons väg i Malmö vid halv tio på söndagskvällen. Han avled senare av sina skador på sjukhus. Händelsen rubriceras som misstänkt mord.

- Vi har säkrat en del spår, säger Claes-Arne Hermansson, chef för utredningssektionen vid Malmöpolisen, på en pressträff.

Polisen förtegen

Enligt en boende i området som Sydsvenskan talat med hördes mellan sex och nio skott. Den avlidne bor i Malmö och är känd av polisen sedan tidigare. Han ska enligt Sydsvenskan vara en av tre bröder som skjutits på mindre än tolv månader. Den ena brodern sköts till döds i mars förra året, den andra överlevde en skjutning en månad senare tack vare att han hade på sig en skottsäker väst.

ANNONS

Det är dock uppgifter som polisen inte vill kommentera och i nuläget kopplas inte fallet till några tidigare skjutningar.

- Men givetvis har vi den uppgiften med oss att titta på om det här kan härledas från något annat ärende, säger Hermansson.

Lugnare gator

Malmöpolisen uppgav före jul att stadens gator har blivit lugnare. En anledning är att det finns många kriminella som sitter häktade misstänka för grova våldsbrott. Den senaste dödsskjutningen kan dock leda till upptrappat våld.

- Den risken finns alltid – beroende på vad det här grundar sig i, säger Claes-Arne Hermansson och framhåller att kriminella har sitt eget regelverk för att lösa konflikter.

- Det kan vara en hämnd, det kan vara en dålig affär som har gjorts. Det kan vara vad som helst utifrån det här regelverket de har.

ANNONS

Han får frågan om ribban för att begå grova våldsbrott har sänkts.

- Jag tycker att den har varit låg ganska länge här nu, säger Claes-Arne Hermansson.

Ingen gripen

Söndagskvällens skjutning skedde utanför en livsmedelsbutik och det finns alltid en risk att förbipasserade människor kan drabbas av skjutningar mellan kriminella, påpekar Hermansson.

- Det finns alltid en risk för det. Så som jag har fått det berättat för mig så kanske den risken var minimal nu, men den finns alltid där.

Ingen är gripen för dödsskjutningen. Huruvida det rör sig om en eller flera gärningspersoner kan polisen inte säga.

TT

Fakta: Flera dödsskjutningar i Sverige

Allvarliga våldsbrott i Sverige sedan julhelgen:

14 januari: En 21-årig man skjuts till döds vid Per Albin Hanssons väg i Malmö vid halv tio på kvällen. Mannen avlider av sina skador på sjukhuset.

14 januari: En man i 30-årsåldern skottskadas i Rissne centrum i Sundbyberg vid midnatt och avlider på sjukhus.

12 januari: En 23-årig man dör i en skottlossning i Helsingborg. En man i 20-årsåldern förs till sjukhus med allvarliga skador.

12 januari: Två personer skottskadas på en pizzeria i Uppsala. En 19-årig man sitter anhållen misstänkt för försök till mord.

8 januari: En man i 25-årsåldern avlider av sina skador sedan han blivit beskjuten på en restaurang i Rinkeby.

7 januari: En man i 60-årsåldern omkommer i en explosion vid tunnelbanestationen Vårby gård, söder om Stockholm, vid 11-tiden. Den förbipasserande mannen plockade upp en handgranat från marken.

31 december: En man i 20-årsåldern blir skjuten till döds i ett garage i Rinkeby.

29 december: En polisbil exploderar utanför polisens lokaler i centrala Malmö. Ingen person skadas. En 22-årig man sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov skadegörelse.

ANNONS