Man häktad för mordbrand mot muslimsk lokal i Sverige

Den man som misstänks ha anlagt en mordbrand i en muslimsk lokal i Malmö i oktober häktades under onsdagsförmiddagen. Han häktades dock inte för terrorbrott utan mordbrand, enligt TT.

ANNONS
|

Med en svart jacka över huvudet tog mannen plats i säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö. Det är en man i 30-årsåldern som begärdeshäktadspå sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom grov mordbrand. Det var i början av oktober som det började brinna i en muslimsk lokal i Malmö. Räddningstjänsten möttes av öppna lågor och flera fönster som slagits ut.

LÄS OCKSÅ:Bönelokal i lågor

Mannen greps under eftermiddagen på lördagen, bekräftadeNina Odermalm Schei, presschef vid Säkerhetspolisen för GP, i måndags.

LÄS OCKSÅ:Man anhållen för terrorbrott mot moské i Sverige

Mannen häktades dock för mordbrand, det vill säga han häktades inte för terrorbrott, enligt TT.

ANNONS

IS tog på sig dådet

Drygt två veckor efter branden publicerades uppgifter om att IS ska ligga bakom attentatet.Polisen inledde då en förundersökning om mordbrand.

–Vi kan inte utesluta att det är en anlagd brand, sa Kim Hild, presstalesperson hos polisen i region Syd, i samband med branden.

LÄS OCKSÅ:Terrorforskare: Kan vara utfört av någon som har direktkontakt med IS

Det var i det 51:a numret av IS veckotidning al-Naba som man uppgav att det var en IS-terrorist som legat bakom attentatet mot moskén i Malmö. Detta ska vara första gången IS tagit på sig ett terrordåd i Sverige, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

–Det är det, men de tar på sig allt som de vill. Men det är inte bra att vara med i en IS-tidning. Det är aldrig bra. Men det behöver inte betyda någon förändring i säkerhetsläget, sa han.

Förnekar brott

Den man som nu häktats, nekar till brott.

–Min klient förnekar brott. I övrigt kan jag inte kommentera utredningen, sa mannens offentliga försvarare, advokat Lars Edman, till GP i måndags.

Fängelsestraff för moskébrand

En 31-årig man dömdes till tre års fängelse tidigare i år för att han anlagt en brand i en moské i Borås en natt i januari. Även den mannen nekade till brottet.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Tre års fängelse för moskébrand

31-åringen hävdade att branden uppstod av en olyckshändelse. Upprinnelsen var att han skulle ta sig in i moskén för att sniffa bensin och slippa frysa. 31-åringen hittades av polisen med hjälp av en övervakningsfilm från en mack, där han fyllde flaskor med bensin en stund före branden. Han hade även skickat sms där han skrev negativt om "svartingar".

LÄS OCKSÅ:Tjugo års fängelse för moskébrand

I USA kan straffet för samma typ av brott bli betydligt strängare. 2013 dömdes en 52-årig mansom satte eld på en moské i Ohio till 20 år i fängelse. Delstatsåklagaren motiverade det långa straffet med att syftet med hatbrottet var långt värre än att skada en byggnad.

Den dömde Randolph Linn hade erkänt att han tagitsig in i moskén, beväpnad med pistol, hällt bensin över en bönematta och tänt på. Byggnaden fick omfattande brand- och vattenskador.

Texten uppdateras
ANNONS