Foton på några av offren i folkmordet i Rwanda upphängda på ett minnesmuseum i Kigali, Rwanda. Arkivbild.
Foton på några av offren i folkmordet i Rwanda upphängda på ett minnesmuseum i Kigali, Rwanda. Arkivbild.

48-åring misstänks för folkmord

En 48-årig man i Örebro har anhållits misstänkt för att vara delaktig i folkmordet i Rwanda 1994.

ANNONS
|

Mannen greps tidigt på tisdagsmorgonen och anhölls senare under dagen. Han misstänks för folkmord och grovt folkrättsbrott. Krigsbrottskommissionen utreder misstankarna mot honom.

Mannen kom till Sverige 1998 och blev svensk medborgare 2006, enligt polisen.

"Det här är mycket allvarlig brottslighet och en viktig fråga för polisen, vårt yttersta mål är att Sverige inte ska bli någon fristad för krigsförbrytare", säger Patricia Rakic Arle, kriminalinspektör vid polisens Nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Mycket förtegen

Åklagaren Kristina Lindhoff Carleson vid internationella åklagarkammaren är mycket förtegen om utredningen när TT talar med henne. Hon vill inte till exempel säga något om hur misstankarna mot mannen uppstod.

ANNONS

I stället hänvisar åklagaren till ett skriftligt uttalande där hon säger att det är viktigt att sådana brott utreds trots att det har gått långt tid.

"Folkmord och grovt folkrättsbrott är mycket allvarliga brott och undantas från reglerna om preskription. Därför är det oerhört angeläget att utreda dessa", säger hon i uttalandet.

Senast på fredag klockan 12 ska Kristina Lindhoff Carleson fatta beslut om hon ska begära mannen häktad.

Livstids fängelse

Tidigare har två personer fällts i Sverige för delaktighet i folkmordet i Rwanda. Enligt domarna var de inblandade i morden på tusentals personer.

Stanislas Mbanenande dömdes 2013 till livstids fängelse av tingsrätten. Domen fastställdes senare i hovrätten.

Claver Berinkindi dömdes i maj i år dömdes i till livstids fängelse av tingsrätten. Domen är överklagad och rättegången i hovrätten är ännu inte avslutad.

Fakta: Folkmordet i Rwanda

Omkring 800000 människor dödades under folkmordet i Rwanda 1994 som leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – ej fastställt av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.

Habyarimana hade då skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket i vissa läger sågs som ett svek.

RPF störtade efter 100 dagars dödande folkmordsregimen och styr Rwanda än i dag. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är ännu president.

ANNONS