Malmömord kopplas till blufföretag

ANNONS
|

TT:s uppgiftslämnare har insyn i underrättelseinformation och kontakt med polisens utredare i Malmö. De vill inte peka ut exakt vilka av de åtta olösta morden som kan kopplas till blufföretag, som ägnar sig åt att lura småföretagare. Men enligt uppgift ska minst fyra av mordoffren ha sådana kopplingar. En av de skjutna männen ska till exempel ha lurat en av branschens huvudmän på en stor summa pengar.

Operative chefen för länskriminalen i Skåne vill inte kommentera uppgifterna.

–Vi går inte in på vilka spår vi arbetar efter, säger Börje Sjöholm till TT.

Av Sveriges 50–60 blufföretag finns "värstingarna" i Malmö med omnejd. Konkurrensen mellan dem är stenhård och brutal.

ANNONS

Trakasserier och hot

Blufföretagens arbetsmetoder går ut på att med hjälp av trakasserier och hot lura på småföretagare olika typer av tjänster som de inte har bett om. Det kan handla om att vara med på en katalogsajt, att de intalas att de har skrivit på ett avtal som de i själva verket inte har undertecknat eller att få en "gratis" hemsida och sedan bli krävda på femsiffriga belopp för obligatoriska annonser.

De som vägrar att ställa upp på de påhittade villkoren och betala dryga fakturor hotas med inkasso, kronofogde och stämning i domstol.

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel, som organiserar 13000 medlemsföretag och lägger mycket energi på att bekämpa blufföretagen. Han är inte förvånad över uppgifterna om kopplingar mellan morden och blufföretagen.

Gigantiskt problem

–Personerna bakom dessa företag lever ett mycket farligt liv. Så sent som i augusti förra året mördades en man med anknytning till ett tongivande blufföretag av konkurrenter i Thailand, säger Geijer till TT.

ANNONS

Bluffbranschen omsätter mycket stora pengar – 1,2 miljarder årligen är Svensk Handels officiella siffra.

–Men det är nog i underkant. Det kan mycket väl handla om det dubbla. Det här är ett gigantiskt problem för våra medlemsföretag, säger Geijer.

Trots att bluffbranschen omsätter så stora pengar intresserar sig polis och åklagare knappast för den enligt Geijer.

–Lagföringen är försvinnande liten. Polis utreder inte och åklagarna säger att det inte går att styrka brott. Jag tror att det är ren lathet från rättsväsendets sida, säger Geijer.

Svensk handel, som organiserar 13000 medlemsföretag, räknar med att det finns mellan 50 och 60 blufföretag. På sin hemsida har man en varningslista som varnar för de mest aktiva företagen. Det kommer in runt 100 anmälningar per dag.

Offren är ofta små egenföretagare som finns i hela landet.

Blufföretagen är koncentrerade till Malmö med omnejd, men finns också i Stockholm.

De skickar ut falska fakturor som de hoppas ska slinka igenom eller ägnar sig åt telemarketing där säljare ringer och säljer på rena lögner. De kan till exempel lögnaktigt påstå att det finns ett avtal som företagaren har godkänt eller ett gratisabonnemang som inte sagts upp i tid och nu kan sägas upp mot en lägre kostnad. Man hotar ofta med inkasso eller kronofogde.

Källa: Svensk Handel

ANNONS