Soldyrkare. De spanska och kroatiska stränderna har fyllts av svenska turister i år.
Soldyrkare. De spanska och kroatiska stränderna har fyllts av svenska turister i år.

Hit åker svenskar helst på charterresa i år

ANNONS
|

Svenskt regn och rusk mot utländska terrorattentat, oroligheter och flyktingvågor. Allt påverkar de svenska resenärernas val av resmål och i år har de stora researrangörerna Fritidsresor och Ving haft en väldigt bra sommarsäsong.

- Vi har sålt väldigt bra och har en beläggningsgrad på 99 procent, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Som vanligt toppar Spanien som favoritmål – de starkaste trenderna är Mallorca och Kanarieöarna.

På andra plats kommer Grekland, trots stort medialt fokus på flyktingströmmar från Turkiet.

- Grekland ökar volymmässigt sjunde året i rad hos oss. Inför sommaren breddade vi med en helt ny ö, Zakynthos och ökade med 30 procent på östra. Vad gäller påverkan från flyktingströmmar så har vi sett en minskning av resor till Kos och Samos och det ligger i linje med fjolårets rapportering, säger Mathias Bergendahl, nordisk Informationschef på Fritidsresor.

ANNONS

Hos Ving har man märkt en minskad efterfrågan på resmål som Lesbos och Kos, de ökar som ligger närmast den turkiska kusten.

Det turistland som dragit det kortaste strået vid Medelhavet denna sommar är Turkiet. Antalet svenska charterturister har minskat med 40-50 procent, efter en rad rapporter om terrorattentat, oroligheter och statskuppsförsök i Ankara och Istanbul.

- Det kom inte som någon överraskning, vi kunde se tendensen redan förra året och justerade ner volymerna till Turkiet. En helt ny sak vi testade i år var att öppna en Facebook-chat, där våra kunder kunde ställa frågor direkt till guiderna på turistorterna i samband med kuppförsöket, vilket var mycket uppskattat. Inget har ju skett på de turkiska resmålen och folk trivs, säger Mathias Bergendahl.

Så vart drar då de svenska turisterna iväg när det är oroligt vid östra medelhavets kust?

Västerut förstås.

Både hos Fritidsresor och Ving toppar Mallorca som sommarens hetaste resmål. Överlag verkar Balearerna vara populära i år. Antalet resenärer till partyön Ibiza har ökat med 140 procent.

Det land som har klättrat absolut snabbast på årets lista bland populära resmål är Kroatien, med antal ökade resor från 80 till 100 procent hos de två resejättarna.

- En jätteökning. Och hos oss är det ön Brac som är populärast, följt av Brela och Baska Voda på Makarska rivieran, säger Barbro Holmberg.

ANNONS
ANNONS