Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare Arkivbild
Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare Arkivbild

M vill ha migrationssamtal med skeptiskt S

M vill redan före valet ha samtal med S om principerna för den framtida migrationspolitiken. Men statsministern vill inte skynda fram något. Frågan om SD:s eventuella medverkan i en framtida utredning klyver partierna.

ANNONS
|

Efter att Socialdemokraterna (S) i fredags gav besked om sin framtida migrationspolitik har sannolikheten för en blocköverskridande överenskommelse efter valet ökat. Men djupa sprickor hos både de rödgröna och i Alliansen försvårar.

- Det viktiga för oss är att sakfrågan förs framåt och att vi inte spiller tid, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer.

Före eller efter valet?

Statsminister Stefan Löfven vill visserligen ha en överenskommelse, det är vad han säger. Men inte förrän efter valet är det meningsfullt att försöka, anser han. En uppgörelse får gärna vara bred, men Sverigedemokraterna kan inte vara med, enligt Löfven. Och de pågående förhandlingarna i EU måste väntas in.

ANNONS

- Vi arbetar enträget i EU på att få till gemensamma regelverk och vi ska ha ett regelverk som ligger i nivå med det. Då kan inte vi springa före och säga hur våra regler ska se ut, säger Stefan Löfven till TT under ett besök i Halmstad.

Vid en träff med riksdagsjournalisterna förtydligade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer hur M-ledningen ser på vägen fram till en migrationspolitisk uppgörelse. M vill gärna ha samtal med S redan före valet för att lägga en bas.

Finns samsyn

- Vi konstaterar att det sedan ett par dygn tillbaka finns en tydlig samsyn mellan S och M när det gäller den långsiktiga färdriktningen, säger Strömmer och gör klart att M är berett att prata med S omgående.

- Möjligen skulle det kunna vara klargörande för väljarna om de fick en uppfattning redan före valet om hur migrationsfrågorna kan komma att hanteras långsiktigt, säger Strömmer.

ANNONS

Det kan dock vara känsligt både inom Alliansen och inom de rödgröna om S och M på egen hand gör upp om principer.

Liberalernas partiledare Jan Björklund är för en bred migrationsuppgörelse mellan Alliansen och S, men SD kan inte få vara med. Och en uppgörelse kan inte utgå från att M och S först gör upp om principerna.

På frågan om det inte finns en risk för att Alliansen spricker betonar Strömmer att M siktar på en blocköverskridande överenskommelse mellan S och Alliansen. Han ser dock en "stor vinst" i att S och M i kraft av sin storlek och i sina roller som regeringsbildande partier också har en samsyn i frågan.

Vill utreda

M ser framför sig att en parlamentarisk utredning tillsätts efter valet, där alla partier ingår som sitter i riksdagen, det vill säga även SD.

- Det är den normala riksdagsgången, säger Strömmer.

Strömmer ser inget hinder för att Allianspartierna agerar som enskilda partier i en sådan utredning, eftersom de tycker olika i migrationsfrågan, även om de skulle få bilda regering efter valet. Han betonar dock att alla måste vara överens när regeringen väl lägger fram en proposition om migrationspolitik.

ANNONS

Den tillfälliga lagen om en stramare asylpolitik går ut nästa sommar, men Strömmer påpekar att riksdagen alltid kan förlänga den.

"Hårresande"

Även Kristdemokraterna är positiva till att inkludera Sverigedemokraterna i en eventuell parlamentarisk utredning, rapporterar Dagens Nyheter.

- Vi behöver en överblickbar migrationspolitik för många år framöver och det kräver en uppgörelse som är bred, säger partiledare Ebba Busch Thor till tidningen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) reagerar dock starkt på en eventuell SD-medverkan.

- Det här visar att Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor öppnar upp för ett samarbete med SD i centrala frågor, säger hon till TT och fortsätter:

- Det är hårresande.

TT

ANNONS
ANNONS