Mördaren: "Om du har någon heder ska du avrätta dina döttrar"

Mannen blev ihjälhuggen med en sax under en fisketur. Gärningsmannen var en släkting. – Det finns inslag av hedersrelaterat perspektiv i själva mordärendet, har målsägandebiträdet Evin Cetin sagt. Åklagarens teori är att pappan vägrade att döda sina döttrar efter att de skakat hand med två killar och att han då själv straffades med döden. Nu har släktingen dömts till fängelse.

ANNONS
|

Den 27 maj i år larmades polis och räddningstjänst till en fiskesjö i Falu kommun.

På platsen möttes de av flera personer. En av dem var svårt skadad och hans liv gick inte att rädda.

Den man som pekades ut som den som låg bakom mannens död hittades bakom några stenar. När polisen närmade sig kom han fram från sitt gömställe med händerna i luften.

LÄS MER:Misstanken: Döttrarna skakade hand med män - höggs ihjäl med sax

"Nappade dåligt"

I förhör kom det fram att gruppen var och fiskade.

– Vi fiskade under natten och låg och vilade till och från. Det var inget speciellt som hände. Det nappade dåligt, berättade en av fiskarna i polisförhör.

ANNONS

Offret och gärningsmannen i 50-årsåldern - som var släkt med varandra men också Fadime Sahindal som hedersmördades 2002 - började plötsligt bråka. Vittnena har berättat att det utdelades knytnävsslag och att de två männen brottades ett tag.

Kompisarna hjälptes åt att dela på männen. Mannen i 50-årsåldern gick i väg och snart kom han tillbaka. Med en sax ska han, enligt misstankarna, ha huggit sin släkting i halsen. Kompisarna hann inte reagera innan det var försent.

Mördades för döttrarna

Offrets änka berättade i förhör om en konflikt som funnits mellan männen de senaste åren. Denna grundade sig i en handskakning mellan änkans och offrets döttrar samt deras två manliga skolkamrater. Släktingarna ansåg inte att detta var okej, enligt deras kultur. Den mordmisstänkte mannen ska då ha skrikit "om du har någon heder ska du avrätta dina döttrar", berättade änkan i polisförhör.

– Det finns inslag av hedersrelaterat perspektiv i själva mordärendet, konstaterade målsägandebiträdet Evin Cetin i samband med att åtalet lämnades in.

"Spekulationer"

Den misstänkte mördarens advokat är dock av en annan åsikt.

– Det är offrets änka som för fram den teorin. De som var på plats nämner överhuvudtaget inte det. Änkan var inte på plats så det menar jag är spekulationer, har Weine Daniels sagt.

ANNONS

Den misstänkte mannen nekar till brott.

– Jag ville försvara mig. Jag letade efter en sten eller något, tydligen hittade jag en sax. Jag är inte säker på om det var en sax eller något annat. Polisen som var på plats visade mig en sax, jag förmodar att det var en sax som jag ska ha använt. Det var vad jag fick tag på. Den låg bland fiskegrejorna som låg alldeles intill. Han var över mig. Jag kände något med handen, tydligen var det en sax, sa han i förhör.

Fängelse i 12 år

Mannen åtalades för mord och nu har domen meddelats. Han döms till fängelse i tolv år för mord.

Tingsrätten tar upp uppgifterna om konflikten mellan männen i domen. Det gemensamma är att det finns en osämja kring döttrarna: "I målet har dock framkommit olika förklaringar till vad osämjan om döttrarna ska ha rört", skriver rätten.

De anser dock att konflikten inte verkar ha varit mer djupgående än att männen har kunnat åka på fisketur tillsammans.

Vittnen ska ha berättat att de två männen inte stod bredvid varandra när de fiskade men att de lånat utrustning av varandra: "Detta talar mot att det skulle ha funnits ett hedersrelaterat motiv till gärningen samt mot att gärningen skulle ha varit planlagd".

ANNONS

Alltså anser de inte att det är bevisat att heder låg bakom mordet.

Tingsrätten skriver att det finns förmildrande omständigheter som att det rört sig om ett snabbt händelseförlopp "där det dödliga våldet varit mycket kortvarigt och inte föregåtts av någon planering". Därför anser de att mannen ska dömas till fängelse i tolv år.

ANNONS