Många tips om mårdhund – få bekräftas

Flera personer har sett vad de tror är mårdhundar i Höga kustenområdet i Västernorrland. Men att det verkligen skulle handla om det ovälkomna rovdjuret är "extremt otroligt", enligt expertis.

ANNONS
|

Det är P4 Västernorrland som rapporterar om de obekräftade observationerna. Nu har nationella mårdhundsprojektet satt upp kameror i området för att kunna ta reda på om det verkligen är mårdhund som rör sig där.

Projektledaren P-A Åhlén säger till TT att det är "extremt otroligt" att det faktiskt skulle vara mårdhundar, och berättar att det strömmar in mårdhundstips från hela Sverige.

- Det är i stort sett bara i norra Norrbotten som det går att bekräfta att det är mårdhund, och några enstaka fall i Västerbotten. Skulle det finnas mårdhund längre söderut då skulle vi veta det, säger han.

ANNONS

Tips viktiga

Ingen mårdhund har hittills fångats på någon av det tiotal kameror som finns i Västernorrland. Åhlén vill dock betona att man tar alla tips på allvar.

- Vi kan inte negligera en rapport, för att den första inte ska gå obemärkt förbi. I teorin är det fullt möjligt att en mårdhund ska ha gått från Haparanda till Höga kusten, men det har hittills inte kunnat dokumenteras.

Han beskriver allmänhetens observationer som otroligt viktiga.

- I Norrbotten så tar vi nästan hälften av alla djur vi avlivar, de har sitt ursprung i att någon har sett en mårdhund gå över vägen, eller har sett ett spår.

Sällsynt i Sverige

Det vanligaste förväxlingsdjuret, enligt P-A Åhlén, är grävling. Men även farmrävar (som vandrar från farmar i Finland över isen), utter (genom spåren) och korsräv (en svart variant av rödräv).

- Och förvildade angorakatter, när de blir så där toviga.

ANNONS

Det är svårt att säga hur många mårdhundar som finns i Sverige, men de är sällsynta.

- Det är väldigt få i dag. När vi började för tio år sedan så var det en hel del, då tog vi uppåt 120 per år. Nu tar vi bara färre och färre per år.

TT

Fakta: Mårdhund

Mårdhunden är en främmande, starkt invasiv, art i Europa. Den infördes från Östasien till de europeiska delarna av Sovjet för många år sedan. Därifrån har den spridit sig till Finland och andra länder.

Mårdhunden anses utgöra ett hot mot andra arter i den svenska naturen, främst groddjur och fåglar, och kan vara en stor spridare av smittor.

För att stoppa spridningen av mårdhunden ska alla iakttagelser av djuret rapporteras in till mårdhundsprojektet, som finansieras av Naturvårdsverket och drivs av Svenska jägareförbundet. Målet är att utrota arten helt i landet.

Mårdhunden har nyligen även nått Danmark.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS